BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

25 maart 2011 @ 08:00 door | 8 reacties

Met de tijd meegaan…

afbeelding-blogbericht-met-de-tijd-meeNiet alleen uit hoofde van mijn functie, maar zeker ook vanuit ‘liefde’ voor het bibliotheekwerk, lees ik veel over het openbaar bibliotheekwerk. Ook om mij ervan te verzekeren dat wij op de goede weg bezig zijn.

Innovatie
Ik lees bijvoorbeeld over innovatie in combinatie met bezuiniging én het spanningsveld hiertussen. Het dwingt ons een stap harder in de toekomst te nemen en sterker in te zetten op digitalisering van de dienstverlening. En minder de focus te leggen op de fysieke dienstverlening.

Ontwikkelingen
Dat geldt niet alleen voor de Vlissingse bibliotheek. Er zijn er in Nederland andere voorbeelden van bezuinigingen en van sluiting van bibliotheekvestigingen en/of decentralisatie. Niet alleen lees ik de ontwikkelingen hiervan, maar zeker ook de reacties daarop van klanten en de (in mijn beleving met een wat te negatieve toonzetting) publicaties in de media.

Geen bibliotheek meer in Vlissingen?
In de media werd nogal breed uitgemeten gesuggereerd, dat de bibliotheek verdwijnt uit de Vlissingse samenleving. Dat snap ik niet zo goed. Blijkt maar weer dat begrijpend schrijven én begrijpend lezen hand in hand gaan en luisteren een kunst op zich is. Niet één keer is door de Vlissingse wethouder en de bibliotheekdirectie de wens geuit dat, om een bezuinigingsopdracht van vijf ton te verwerken, de bibliotheek dan maar simpelweg moet verdwijnen. Dat gaat ook niet gebeuren, koste wat het kost. Integendeel.

Lastige bibliotheekboeken
Aan de andere kant snap ik de verontwaardigde reacties wel. Zelf ben ik immers ook niet helemaal van de generatie die handelt, wandelt en consumeert via digitale wegen. Desondanks beken ik dat ik er wel zo een ben, die veelvuldig gebruik maakt van de bibliotheek. Ook vanwege de praktische reden dat ik er werk. En dan nóg lever ik steevast boeken te laat in. En als ik geen personeel was geweest, had ik steeds weer een dikke vette boete aan mijn broek hangen.
Dan had ik misschien wel net zo geredeneerd als meer mensen doen dan de bibliotheek lief is: ‘Die bibliotheekboeken, dat is zó lastig. Heb geen tijd om geleende boeken op tijd in te leveren, word er dan ouderwets aan herinnerd dat ik ze moet inleveren. Vergeet dat vervolgens weer, krijg een rekening thuis en moet dan die tweedehands boeken betalen. Dan kan ik die boeken beter direct zelf aanschaffen, via Bol.com. Die boeken zijn dan wel mooi nieuw.’

Pareltjes
Dat laatste, nieuw aanschaffen van boeken, dat is niet voor iedereen weggelegd. Dat zou het zelfs voor mij als veellezer niet zijn. En als dit wel zo zou zijn, dan zou mijn huis al snel te klein zijn. Bovendien zou ik het missen: die parels van boeken, die ik door gespecialiseerde romanadviseurs getipt krijg. Als ik dan iets jonger was geweest, dan is de kans groot dat het mij om het even is of ik die parels van boeken online inzie, geadviseerd krijg, reserveer en ophaal in een sfeervolle wijkbibliotheek.

Verder denken dan boeken met muren
Wat ik er mee wil zeggen, is dat we verder moeten denken dan die boeken met muren eromheen. Zeker ben ik het eens met een publieke opinie dat ‘t Spui zo’n mooi gebouw is en moet blijven. Ik hoop dan ook dat voor ’t Spui in de toekomst een waardevolle bestemming  wordt gevonden. En ik met nostalgie kan terugkijken dat daar, in dat mooie, grote, dure gebouw, dat heerlijke bibliotheekwerk plaatsvond.
Want gelooft u me, dat ‘dure’ merken wij in de dagelijkse praktijk. Ten opzichte van het volume van het gebouw, afgezet tegen het werkelijke volume waarin klanten zich bewegen, kan ik gerust stellen dat het gebouw gewoonweg te groot is.

Buurtbieb
Mede daarom is het idee van een wijkbibliotheek ontwikkeld. Een bibliotheek met een volwaardige collectie, die voldoet aan dezelfde behoefte van onze huidige klanten. Het is nu eenmaal een natuurwet: oud maakt plaats voor nieuw. Een wijkbibliotheek slaat mijns inziens een prima brug tussen verleden en heden, en zo gaat Bibliotheek Vlissingen verder met haar tijd mee.

Auteur

Rubrieken Algemeen, Dienstverlening

Trefwoorden , ,

Reageren

8 thoughts on “Met de tijd meegaan…

 1. Goed dat bibliotheken erkennen dat het nodig is om vooruit te kijken en niet stil te staan. Maar het allerbelangrijkste is toch dat boeken – en meer nog – informatie, op een laagdrempelige manier beschikbaar blijft voor iedereen. Volwassenen kunnen zich vaak zelf nog naar een bieb gaan als de afstand groot is, maar kinderen zijn afhankelijk. Dus, hoera voor de buurtbieb! En graag een grote, goed gesorteerde koepelbieb in de grote plaatsen. ;-)

 2. Natalie schreef:

  Beste Christien,

  Hartelijk bedankt voor de begripvolle reactie. Hoe Bibliotheek Vlissingen, naast het mogelijk realiseren van wijkbibliotheken, de intentie heeft zich verder te ontwikkelen, kun je uitgebreid lezen op: http://www.vlissingen.nl/Bibliotheek-Vlissingen/Over-ons/De-nieuwe-bibliotheek.htm. Dan kun je constateren dat wij ook de jeugd zeker niet links laten liggen en ook dat de informatiefunctie van de bibliotheek alleen maar sterk verbeterd kan worden.

 3. José Hennekam schreef:

  Als je als bedrijf moet bezuinigen zal je moeten snijden in die takken waarvan je zeker weet dat het ook daadwerkelijk geld cq een bezuiniging gaat opleveren. Zo lang er geen huurder voor het gebouw ’t Spui is gevonden, wordt er geen eurocent bezuinigd indien met dat sluit. Het ontwikkelen van wijkbibliotheken verandert daar niets aan en kost alleen maar geld. Men zal dus ergens anders in moeten gaan snijden. En als een gebouw te groot is, bestaat er ook nog de mogelijkheid om ruimtes een andere invulling te geven. Landelijk zijn daar genoeg voorbeelden van te vinden. Misschien dat dat dan meteen meer mensen naar de bibliotheek trekt en Vlissingen de terugloop in uitleningen van de laatste jaren kan stoppen en weer gaat groeien, zoals in de rest van het land gebeurt.

 4. Natalie schreef:

  Beste José,
  Bedankt voor het kritisch meedenken. Momenteel wordt het huisvestingsbeleid van het gemeentelijk concern onderzocht. En ook of het mogelijk is dat de bibliotheek in de vorm van een wijkbibliotheek intrek neemt in een of meerdere van deze gebouwen. Omdat wij een gemeentelijke bibliotheek zijn betekent dit voor ons geen extra huurkosten, dus daarmee een besparing op huisvestingskosten. Zoals ik in het blogbericht al meldde, ik hoop net als u dat er voor het mooie gebouw ’t Spui een goede bestemming komt.

 5. Alex Soplantila schreef:

  Hallo Natalie,

  De bibliotheek moet een half miljoen inleveren. Ik denk dat – zonder gedwongen ontslagen – personeel zal doorstromen naar het stadhuis, het CJG en de kleine decentrale bibliotheekjes (= circa 15 scholen), waarbij vacatures niet opgevuld worden.

  De bibliotheek als fenomeen zal hierdoor waarschijnlijk minder zichtbaar zijn in de samenleving. Door het verdwijnen van het karakteristieke centrale hoofdgebouw, het verdwijnen van de wat grotere activiteiten en door het verdwijnen van personeel. De positie van de bibliotheek in het onderwijs is niet echt stevig (behoort niet tot de kerntaken van het onderwijs). 11/12 weken per jaar zijn de scholen dicht. Dan zijn de schoolbibliotheken ook dicht? In de buurtbibliotheken komen geen kinderboeken? De kinderen van 0 – 4 (en hun ouders) kunnen terecht op school of toch in de buurtbibliotheek? Of gaan jullie in de kinderopvangcentra zorgen voor een (prenten)boekenhoek? Vergeet niet dat jullie ook zorg dragen voor de medische bibliotheek en de twee ouderendependances in Ter Reede en bij St. Majoraat.

  Circa 20 locaties: 15 scholen (incl. 2 VO-scholen), 3 of 4 buurtbibliotheken, de 3 hierboven genoemde dependances, de infobibl. op het stadhuis (incl. klantcontactcentrum). Dus ruim 20 locaties.

  Kortom, fysieke versnippering van personeel en dislocaties, een vermindering van het personeelsbestand, de teloorgang van het imposante hoofdgebouw en de m.i. te grote verwachtingen t.a.v. de digitale ontwikkelingen kunnen ten koste gaan van het gehele bibliotheekwerk in Vlissingen.

  En dan heb ik het nog niet over de internetcafé-voorzieningen. Willen jullie die ook decentraal regelen?

  Zie ik het te pessimistisch? Hoe denk jij erover, Natalie?
  Mag ik je reactie?

  Met vriendelijke groet,

  Alex

 6. Natalie schreef:

  Beste Alex,

  Of u te pessimistisch bent, daar kan ik u helaas op dit moment geen antwoord op geven. Op de andere vragen die u stelt, vindt op dit moment onderzoek op haalbaarheid en realiteit plaats. Het is aan het Vlissingse College van B&W en Gemeenteraad hoe het uiteindelijke verhaal er uit zal gaan zien. Met u hoop ik op een goede, sterke en duidelijke aanwezigheid van de Bibliotheek Vlissingen in onze stad.

 7. Alex schreef:

  Hallo Natalie,

  Jammer dat je op dit moment niet kunt reageren op mijn uitlatingen / beweringen. Hopelijk binnenkort wel.
  Ik ben er zeker van dat de bibliotheek (via jullie directie en de bibliotheekcommissie) best invloed kan uitoefenen op het gemeentebestuur en ervoor kan waken dat de juiste beslissingen worden genomen.
  Iets anders:
  Je schreef dat het gebouw te groot is. Hoezo te groot? Dit heb ik 10 jaar geleden (toen jullie erin kwamen) niet gehoord.

 8. Natalie schreef:

  Beste Alex,

  Wel degelijk is er momenteel intensief contact tussen het college, bibliotheekdirectie- en commissie, om zodoende inderdaad de Gemeenteraad de juiste beslissing te kunnen laten nemen over de toekomst van Bibliotheek Vlissingen. niet alleen de Vlissingse burgers, maar beslist ook de bibliotheekmedewerkers wachten hier al te lang op.
  En over het gebouw; ik bedoelde duur ten opzichte van het gebruik ervan. U weet vast, net als ik, dat de financiële glorietijd van 10 jaar geleden pijnlijk duidelijk voorbij is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA