BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

9 maart 2011 @ 08:00 door | Geen reacties

Vissen plassen

osmose-werking-bij-de-vis

Wanneer je informatie verzamelt voor leerlingen, kun je soms aardige weetjes tegenkomen.
Zo kreeg ik een paar dagen geleden een vraag over hoe verschillende diersoorten hun eten verteren. Het was moeilijk daar een gespecialiseerd boek, dat ook nog aansloot bij de leeftijd en de mogelijkheden van het kind, over te vinden. Daarom ging ik op zoek naar een ander boek dat de juiste informatie kon verschaffen.

Ik heb
in dit geval twee biologieboeken laten komen. Eén boek bevatte een bruikbaar hoofdstuk. In het andere boek kwam ik iets tegen dat slechts gedeeltelijk met het onderwerp te maken had. Maar hierdoor weet ik nu wel dat zoetwatervissen meer plassen dan zoutwatervissen.

Hoe dat zo?
Bij vissen hangt de urinering van de omgeving af. Vissen in de oceaan zijn doorgaans minder zoutig dan het water waarin ze leven. Ze raken door osmose water kwijt en ze nemen voortdurend water op, maar ze urineren zelden. Zouten die zich in hun systeem opstapelen, worden uitgescheiden via hun kieuwen. Zoetwatervissen die in kreken, meren en rivieren leven, zijn zouter dan hun omgeving.
Water diffundeert dus constant de vis in. Ze ‘drinken’ daarom zelden, maar urineren voortdurend.

Zo leer ik nog eens wat! Wilt u hier nog meer over weten, of bent u op zoek naar een roman of dichtbundel met de titel ‘Osmose’, kijkt u dan eens in de catalogus van de Zeeuwse Bibliotheken.

Auteur

Rubrieken Dienstverlening, Educatie

Trefwoorden , ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA