BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

6 april 2011 @ 08:35 door | Geen reacties

Hardlopers zijn geen doodlopers

hardlopenNa het loflied van Marianne op fietsen in ‘Trappen naar de baas’, nu een pleidooi voor (hard)lopen. Maar rennen naar de baas? Nee, dat doe ik niet. Wij hebben immers geen douchegelegenheid hier in ’t Spui. Hardlopen ná het werk doe ik wel regelmatig.

Sporten is gezond
Het is zelfs een advies van de Arbo om te sporten om gezondheidsklachten bij beeldschermwerkers (zoals ik) te voorkomen. Daarnaast stelt de website van de Arbo dat een goede lifestyle buiten het werk om (sport, voeding en ontspanning) zorgt voor preventie van werkdruk en stress.
Dan kun je dit advies natuurlijk zodaning opvatten dat je na het werk kiest voor een avondje ontspannen voor de tv te hangen. Dat doe ik ook graag, maar op de een of andere manier is dat pas echt ontspannend als je je eerst ingespannen hebt.

Maar wanneer?
Ok, genoeg reden om buiten het werk om te bewegen dus. Wat is dan het beste tijdstip om te sporten? De meningen zijn verdeeld maar ik heb een voorkeur voor na het werk. In de namiddag tot een uur of 19.00 uur werken de lichaamsfuncties optimaal en zijn de spieren beter doorbloed.

Tot slot: waarom kiezen voor hardlopen? Simpel: trek je loopschoenen aan en gaan! Je bent niet gebonden aan openingstijden van fitnesscentra, trainingstijden van de hockeyles, het vinden van een tennispartner, het rijden naar een sportlocatie, het kopen van dure tennisrackets, golfclubs of een fiets die bij sommigen wel drie keer per jaar gestolen wordt;)

Lopen langs de kust
In Vlissingen zijn er genoeg prachtige looproutes om het een kilometertje of 5 vol te houden. Ben je wat meer gevorderd en loop je meer dan 10 km, dan moet je je heil toch ook buiten onze stad gaan zoeken, bijvoorbeeld richting Dishoek en Zoutelande. Dankzij de kustversterking die het Waterschap vorig jaar voltooide, zijn er mooie fiets-en looproutes onderlangs de duinen aangelegd.

Tot slot wil ik Marianne wel toch enigszins tegemoet komen: het voordeel van fietsen is dat iedereen het kan. Hardlopen vereist toch wel wat techniek, wil je geen blessures oplopen. Gelukkig hebben wij in de bieb een heleboel literatuur over hardlopen. Met handige tips en trucs: bijvoorbeeld op wat voor soort schoenen je het beste kunt kopen, met beginnerschema’s (loop niet te hard van stapel!) en rek- en strekoefeningen.

Plezierig!

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden , ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA