BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

4 april 2011 @ 08:30 door | Geen reacties

Hoe actueel is Wikipedia?

wikipediaStruinend door Wikipedia met categorietrefwoord ‘Vlissingen’ trof ik ook ‘Bibliotheek Vlissingen’ aan. Al lezend zag ik dat de informatie daar niet meer actueel was. Na overleg met twee collega’s werd een plan gemaakt om in Wikipedia vermelde diensten die niet meer worden aangeboden te verwijderen en nieuwe projecten en activiteiten toe te voegen. Een van die diensten is dit blog waarin  bibliotheekmedewerkers een persoonlijke kijk op hun werk kunnen delen.

Als eerste werd door mij direct (09:27) een externe link naar het blog toegevoegd. Echter, precies 10 minuten later was die alweer verwijderd en ik ontving een een berichtje:  “Wij waarderen uw bijdrages aan Wikipedia. Het streven is echter het aantal externe links op Wikipedia tot een minimum te beperken. Wikipedia is in de eerste plaats een encyclopedie, en geen verzameling van links naar andere sites. We zien relevante encyclopedische informatie liever in de artikelen zelf verwerkt en nodigen u uit hieraan bij te dragen. Als de link die u toevoegde, relevante zaken bevat, kunt u die informatie gebruiken in het lemma.”

Bosatlas
In het plaatsen van informatie in Wikipedia schuilt ook het gevaar dat deze na een tijdje niet meer actueel is, het grootste probleem van gedrukte encyclopedieën. Daar zit tussen eindredactie en verschijnen zit al gauw een paar maanden. Informatie kan dan al drastisch veranderd kan zijn.
Een  ongewenste situatie die daardoor kan ontstaan maakte ik mee tijdens een bijeenkomst met als onderwerp “beheer van numismatische collecties (munten en penningen)”. Daar werd uit de door een conservator van het voormalige Rijksmuseum het Koninklijk Penningkabinet uit Leiden (nu Geldmuseum) uit de doeken gedaan hoe munten worden beschreven. Op de voorzijde wordt het staatshoofd of een symbool dat verwijst naar de politiek verantwoordelijke voor uitgifte van de betreffende munteenheid afgebeeld. Bij de vraag hoe wordt bepaald wie, als er geen portret van een staatshoofd is afgebeeld, dan die verantwoordelijke is, werd geantwoord: “we kijken in de laatste druk van de Bosatlas”.

Nieuwe wereldorde
Nu vond die conferentie plaats in het jaar dat voormalig Joegoslavië uiteenviel in de sneeuwbal van het ontstaan van staten. De eerstvolgende Bosatlas kwam echter pas drie jaar later uit en tot die tijd registreerde het Rijkmuseum dus verouderde informatie.

Een groot voordeel van Wikipedia is dat het bijna sneller dat het geluid gewijzigd kan worden. De pagina over de zeebeving in Japan kreeg in het begin bijna ieder uur een update.

Wiki Loves Bieb
Maar sommige pagina’s blijven achter in actualiteit. Wikipedianten kunnen met hulp van het enorme aanbod van informatie in bibliotheken razendsnel hun bijdragen of die van anderen aanpassen. Maar dan moet de bieb niet vergeten zelf haar eigen straatje schoon te houden en vooral ook zelf de spelregels in acht te nemen…

Auteur

Rubrieken Vlissingen

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA