BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

5 april 2011 @ 08:30 door | Geen reacties

Hoe verzint-ie het toch allemaal

jacques-vriens1Op 30 maart jongstleden gaf Jacques Vriens een voorstelling in het Arsenaaltheater te Vlissingen. Dit ter gelegenheid van zijn 35-jarig jubileum als schrijver. Een collega tipte mij hierover en ik ging er naartoe met mijn dochters van 9 en 11 jaar. En het was zeer de moeite waard.

Kinderboekenschrijver
Jacques Vriens is voor mij, en bij kinderen, het meest bekend als schrijver van kinderboeken. Zo is onze (jonge) generatie zeker in aanraking gekomen met boeken over ‘Tommie en Lotje’, ‘Meester Jaap’ en ‘Groep 8’. Maar eigenlijk is het begin van zijn carrière gestart met het schrijven van toneelstukken.

Drama op het toneel
Zo vertelt Vriens over de hilarische start in de tijd dat hij in het hotel van zijn ouders een toneelgroepje leidde. Voor een publiek van ouders en klasgenoten voerde hij een stuk op over een prinses (waar Jacques ‘in het echt’ verliefd op was), die in het bos zou worden ontvoerd. En wel door twee struikrovers, Jacques en zijn vriend. Jacques wilde de prinses op vriendelijke wijze ontvoeren; hij was immers verliefd. Zijn vriend had hier andere ideeën over en ging erg ruw te werk. Jacques raakte hierom slaags met zijn vriend en de prinses liep huilend het toneel af. Jacques kreeg kamerarrest en dacht toen: dit moet anders, maar hoe? En toen besloot hij voortaan alles eerst uit te werken en op te schrijven. En zo werd de schrijver geboren.

Niet alleen leuke dingen
Tijdens de voorstelling zong en danste de auteur, vertelde zijn verhaal van kleuter tot het heden, las voor uit eigen werk en had virtueel een kort intermezzo met Paul van Loon. Sterk aan het optreden vond ik dat Vriens de minder leuke dingen in het leven niet vermeed. Hij memoreert de scheiding van zijn ouders toen hij 9 jaar was, de dood van een leerling uit de klas waarvan hij schoolmeester was en hoe hij daar toentertijd mee is omgegaan. En dat beroerde en ontroerde menigeen in de zaal. Gelukkig overheerste echter de humor en was het een dik uur aangenaam vertoeven voor kinderen maar zeker ook voor  ouders.

Auteur

Rubrieken Activiteiten

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA