BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

14 april 2011 @ 09:22 door | Geen reacties

In de etalage

Digitale EtalagesHet is goed om af en toe je boekenbolwerk te verlaten en op pad te gaan. Zo mocht ik van de baas afgelopen dinsdag afreizen naar de al vele malen in de prijzen gevallen Nieuwe Bibliotheek Almere (ja, ook hier helaas bezuinigingen).

Op reis dus, voor een symposium van de Plusbibliotheken met het enigszins deftige motto ‘Collectie en Connectie’. En die ‘connectie’ dat bent U, de klant. Een klant die steeds meer wil en verwacht: betere waar, betere presentatie en betere service.

Collecties
Plusbibliotheken (daar zijn er 14 van) zijn overigens bijzondere openbare bibliotheken die toegevoegde waarde leveren in de vorm van zwaartepunten (de Schatkamers van de Bibliotheek). Zwaartepunten zijn collecties van bibliotheken met een specialistisch of hbo-pluskarakter, dat wil zeggen dat die (plus)collecties breder en dieper zijn dan die van de meeste andere openbare bibliotheken.

Het kan gaan om brede zwaartepunten, bijvoorbeeld kunst, Nederlandse geschiedenis, bètawetenschappen, gezondheid of opvoeding. Ook smallere zwaartepunten in de vorm van specifieke collecties zoals new towns, water, Gerard Reve, schaken, duurzaamheid of boekdrukkunst zijn mogelijk.

Etalages
Een nieuwe service van de Plusbibliotheken en Bibliotheek.nl werd tijdens dit symposium gelanceerd: de Digitale Etalages, inclusief een ludieke promovideo en een folder. De digitale etalages zijn het startpunt voor informatie over uiteenlopende onderwerpen als: eten en koken, wetenschap en techniek, opvoeding en onderwijs, duurzaamheid en water. Ze zijn ontwikkeld om u op een laagdrempelige manier te verrijken met kennis over deze specifieke onderwerpen.

In de digitale etalages vindt u: geselecteerde boeken (direct te reserveren), toptitels, dossiers samengesteld door specialisten, maar ook een agenda, artikelen, publicaties, columns, blogs en nog veel meer. De basis voor een digitale etalage is uiteraard de themacollectie of de zwaartepuntcollectie van de fysieke bibliotheek.

Het is een mooi initiatief, oorspronkelijk geboren in Brabant en nu landelijk aan het opgroeien en uitdijen (en dat is nodig want 5 etalages is toch wel karig als je het vergelijkt met het aantal thema’s van bijv. Qwiki). Wel vreemd dat de digitale etalage ‘Design & Kunst’ van de Bibliotheek Eindhoven niet op de landelijke website is terug te vinden. Een website die er overigens bijzonder fris en fraai uitziet en bovendien sociale media integreert, zo kun je een gevonden boek heel makkelijk op Facebook zetten.

Water
Onze collega’s van de Zeeuwse Bibliotheek en de medewerkers van Bibliotheek Almere zijn de drijvende krachten achter de digitale etalage ‘Water’ met o.a. het dossier ‘Overstromingsgevaar’. Hopelijk weten zij met deze etalage een brug te slaan naar de klant, want hun collecties hebben veel te bieden. Via de digitale etalages vervult de bibliotheek zeker haar rol als betekenisgever, kennisgever en bron van inspiratie.

Er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over de verschillende bijdragen op dit symposium, over digitale collecties (Digitale Collectie Nederland en Europeana), over fysieke en digitale bibliotheekdiensten die elkaar aanvullen en versterken, over standaardisatie en samenwerking, over het binden van jongeren aan de digitale bibliotheek, over bestuurlijk draagvlak, over gemaksservices, over thuislevering van landelijk geleende boeken voor 1 à 2 euro, over het onderbrengen van weinig gebruikte boeken in een goedkoop centraal magazijn … maar mijn aandacht ging toch vooral uit naar de digitale etalages.

Wiel
Ik zie namelijk veel overlap (maar ook verschillen) tussen digitale etalages en onze themadossiers. De digitale presentatie van de etalages is in ieder geval veel mooier en eigentijdser. Ik  ben dan ook benieuwd naar de toepasbaarheid van de ontwikkelde modellen en de technologie voor onze themadossiers. Want waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden?

Als afsluiting nog een feitje: de collectie van de Koninklijke Bibliotheek (filmpje) groeit per week met zo’n 20 meter, het is maar dat u het weet!

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA