BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

21 april 2011 @ 08:08 door | Geen reacties

Maar wanneer gaan we nu echt digitaal lezen?

e-reader1“Ze verdrijven de kranten en boeken!” dat wordt al jaren geroepen over e-books. Maar vooralsnog merk ik hier nog vrij weinig van. Ik ken nog steeds niemand die heel actief een e-reader gebruikt. Een enkeling heeft er een, maar volgens mij ligt die vaker ín de kast dan op het nachtkastje. Misschien ga ik te weinig om met boekenliefhebbers, hoewel me dat toch sterk lijkt, gezien het werkveld waarin ik me begeef.

Verkoop in VS verdubbeld
Waarschijnlijk komt het toch weer op geduld aan, voordat de voorspelde hype bij ons losbarst. Zoals altijd loopt Amerika voor op Europa en daar lijken ze het boek nu toch echt aan de kant te gaan leggen. Uit dit artikel blijkt dat in Amerika dit jaar voor het eerst het e-book beter is verkocht dan de gedrukte versie. In februari 2011 was de verkoop van e-books zelfs met 202% gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor.

Complex probleem
Nu zal dit in Nederland nog niet zo’n vaart lopen. Men zal toch echt eerst een e-reader moeten aanschaffen wil men ook beginnen met de aanschaf van e-books.
In onze bibliotheek is er wel vraag naar. En dan voornamelijk wanneer we e-books gaan uitlenen. En dat is nou juist een lastige. Als er één onderwerp complex is dan is het wel bibliotheken en e-books.
Er is nog veel onduidelijkheid over de rechten en de manier waarop ze zouden kunnen worden uitgeleend. De landelijke Stuurgroep e-books van de VOB onderzoekt in hoeverre er een ruim aanbod van digitaal uitleenbare e-books kan worden opgezet. Vooralsnog geldt er namelijk een verbodsrecht op het uitlenen van e-books. Dit in het belang van uitgevers en auteurs. Het kan mag dus gewoonweg nog niet.

Op 28 april wordt wel een online portal met 25 rechtenvrije e-books gelanceerd. Een Saskia Noort hoeft u hier niet tussen te verwachten. Het gaat voornamelijk om meesterwerken uit Het Pantheon en andere hoogtepunten uit de Nederlandse Literatuur. Het geheel wordt verrijkt met filmpjes en foto’s. Gericht op een speciale doelgroep dus, en nog niet voor de gemiddelde lezer. Er wordt wel naar gestreefd om dit in 2011 wel beschikbaar te hebben. Maar het is nog maar de vraag of dat zal lukken.

Voorlichting
U moet dus nog niet verwachten dat Bibliotheek Vlissingen op zeer korte termijn e-books mag uitlenen. Wel willen we u graag voorlichting geven over de apparaten en het gebruik ervan. Dat doen we drie keer in de aankomende maand mei. Benieuwd naar een e-reader en de werking ervan? Gewoon eens kijken of dat misschien in de toekomst wel wat voor u zou kunnen zijn? Geef u dan op voor een van onze gratis workshops.

Auteur

Rubrieken Activiteiten, Dienstverlening

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA