BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

1 april 2011 @ 08:30 door | Geen reacties

Verslavende seriekijktip

breaking-badVorig najaar stond in de VPRO-gids een artikel over ‘Breaking Bad’ een Amerikaanse tv-serie die hopelijk ooit ook ons land eens zou bereiken. De kop was intrigerend (‘Kanker, drugs en financiële sores’, als ik het me goed herinner), de tekst was jubelend.

Getriggerd door die bespreking speurde ik met succes het internet af en joegen we er in de thuisbioscoop van Huize Q in een paar weken tijd drie seizoenen doorheen. Verslavende serie, in meerdere opzichten…

Gezellige synopsis?
Walter White, ooit een briljante chemiestudent, slijt zijn middelbare jaren als scheikundeleraar op een school in New Mexico. Zijn gezin heeft het niet financieel niet breed, de handicap van zijn zoon brengt extra kosten met zich mee, zijn vrouw is ongepland zwanger en als klap op de vuurpijl wordt bij hem terminale kanker geconstateerd. Om er voor te zorgen dat zijn gezin na zijn dood niet in een financiële put belandt, besluit Walter tot een ongebruikelijke maar uiterst lucratieve carrièreswitch. Met hulp van Jesse, een leerling uit zijn klas die ooit van school werd gestuurd, bouwt hij een camper om tot mobiel drugslaboratorium waarin ze een supervariant van de hard drug crystal meth produceren.

Last minute zingeving
Het bovenstaande klinkt nou niet bepaald gezellig, maar wat men met dit ongebruikelijke gegeven doet is ronduit briljant. De aanvankelijk uitgebluste Walter White ondergaat een totale transformatie en ervaart een soort last minute zingeving van zijn leven. Natuurlijk moet hij zijn nieuwe job geheim zien te houden voor zijn familie, wat nog extra bemoeilijkt wordt door een zwager die bij de narcoticabrigade werkt.

Gitzwart, intelligent en spannend
Sterkste punt is dat Walter en de jeugdige Jesse nooit vrienden worden. Ze zijn tot elkaar veroordeeld en bekvechten heel wat af in knetterende dialogen. Voeg daar een doorwrocht scenario, inventief camerawerk en een leuke soundtrack bij, en je hebt gitzwart, intelligent & spannend drama dat uniek in zijn soort is. En gek genoeg valt er zelfs ook regelmatig nog wat te gniffelen.

Nog niet op tv, wel in de bieb
In de VS staat het vierde seizoen gepland voor komende zomer, in Nederland is de veelvuldig bekroonde serie nog niet op de tv te zien geweest. Maar de bieb biedt uitkomst: de eerste twee seizoenen zijn inmiddels in onze DVD-collectie opgenomen.
Waar wacht u eigenlijk nog op?

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA