BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

19 april 2011 @ 08:15 door | Geen reacties

Vogelspotten in de bieb?

duifWie kent hem niet: de stadsduif? Nou, wij in de bieb wel! Elk jaar nestelt er een koppeltje duiven in hetzelfde beschutte hoekje van een dakgoot van ’t Spui.
Door het ondergepoepte raam of niveau 4 zijn we elk jaar getuige van het duivenlief en -leed, van het eerste eitje tot het laatste opgevreten jong. Want de natuur kan hard zijn.

De tamme stadsduif (Columbia livia domestica) is een vogelsoort die ooit ontstaan is uit de rotsduif. Duiven worden al lang gehouden door de mens: als pluimvee, om ze vet te mesten en op te eten en vooral ook als postduif. Al in de vijfde dynastie van het oude Egypte (2500-2350 v. Chr.) waren er tamme duiven. Hiervan zijn tekeningen gevonden in een graf van die periode.

Oorlog en vrede
De duif was ook van onschatbare waarde in tijden van oorlog. In de Tachtigjarige Oorlog werd de duif al gebruikt om berichten over te brengen vanuit belegerde steden. In de Eerste Wereldoorlog gebruikten zowel het Duitse leger als de geallieerden postduiven. Tot en met de Tweede Wereldoorlog hoorden duiven tot de standaarduitrusting van de gevechtseenheden.

Een bekende ‘oorlogsduif’ was G.I. Joe, die in de Tweede Wereldoorlog het leven redde van de bevolking van de plaats Calvi Risorta in Italië en dat van de Britse troepen die daar gelegerd waren. In 1946 kreeg de duif een onderscheiding voor zijn heldendaad. In Engeland uiteraard.

De duiven die in onze dakgoot hun nest aan het bouwen zijn, zien er heel braaf en vredelievend uit. En zo hoort het ook, als personificatie van de vrede.

Intussen kijken we hier reikhalzend uit naar het eerste duivenei. Ik houd u op de hoogte!

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA