BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

11 mei 2011 @ 08:24 door | Geen reacties

Bieb Loves Wiki

naamloos

Zat ik daar naar een lege bladzijde te staren met een blogdeadline boven mijn hoofd. Maar dank, PeterQ, Marianne en Ivo, ik kan weer verder. Gelijk heb ik onze super-vrijwilliger, Suzanne, gepolst om gezamenlijk de betreffende Wikipedia-pagina aan te passen. Maar dan niet zonder meer.

Geschiedenis
Een voordeel van Wikpedia is dat bij wijzigingen de geschiedenis van de pagina zichtbaar voor iedereen wordt opgeslagen. Eigenlijk is het dus verwonderlijk dat Ivo de Wijs wel reageert op ons biebblog, maar geen (zichtbare) poging deed om Wikipedia daarop aan te passen.

De wijziging hebben we zo gedaan dat overeind blijft dat Ivo in de toekenning van de dichtregels ‘betrokken’ is. In plaats van zijn naam te schrappen, is een voetnoot geplaatst met een verwijzing naar dit blog als bron.

Who Loves Who
Hiervoor is bewust gekozen omdat het project, Wiki Loves Bieb eigenlijk een verkeerde naam is. Het project om te onderzoeken of bibliotheken een rol kunnen spelen om (het gebruik van) Wikipedia verbeteren, vond plaats door de inzet van medewerkers en vrijwilligers die door de bibliotheek zijn aangetrokken.

In plaats van Wiki Loves Bieb, zou je net zo goed Bieb Loves Wiki kunnen zeggen.

Samenwerking
Een mooie ontwikkeling: nog niet zo heel lang geleden werd vanuit Wikipedia, een vereniging van vrijwilligers, betoogd dat samenwerking met een professionele organisatie het vrijwillige karakter in geding zou kunnen komen. Maar deze ingreep verdedigt dat de bibliotheken voor een zeer belangrijke toevoeging kunnen zorgen: bronmateriaal. En dat is in overvloed beschikbaar! En bibliotheken zijn, zo toont dit project aan, direct van nut bij het direct kunnen inspelen in actualisering van reeds in Wikipedia geplaatste onderwerpen.

En zo heb ik weer een stukje kunnen bijdragen aan dit blog.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA