BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

13 mei 2011 @ 08:14 door | Geen reacties

Bijgeloof

bijgeloof

1. Als je pad gekruist wordt door een zwarte kat kun je leed en onheil verwachten.
2. Wie over te veel voorspoed spreekt moet dat afkloppen op ongeverfd hout
3. Een hoefijzer brengt geluk.
4. Een klavertjevier brengt geluk.
5. Als iemand je een mes geeft moet je een muntje teruggeven, anders worden de vriendschapsbanden doorgesneden.
6. Fluiten in een theater of op een schip brengt ongeluk.
7. Een paraplu binnenshuis openen brengt ongeluk.
8. Als je een spiegel breekt kun je zeven jaar ongeluk verwachten.
9. Een koopman moet even spuwen op zijn eerst verdiende geld van de dag.
10. Wie onder een ladder doorloopt roept onheil over zich af.
11. Wie zout morst kan narigheid verwachten.
12. Wie schoenen op tafel zet kan armoede verwachten.
13. Het cijfer dertien brengt ongeluk.

Enig idee waarom ik juist hierover begin vandaag?
Het is vrijdag de 13e, voor vele mensen een dag om binnen te blijven en vooral geen belangrijke beslissingen te nemen! Maar waar komt dit bijgeloof vandaan? Twaalf is een heel mooi getal: een dag bestaat uit twee maal twaalf uren, er zijn twaalf sterrenbeelden, twaalf goden op de berg Olympus, twaalf maanden in een jaar. Een getal wat na zo’n mooi getal komt, kan geen geluk brengen, werd vroeger gedacht. Toen werd er vast nog geen dertiende maand uitbetaald.

Maar waar komt die angst nou echt vandaan?
Het getal 13 heeft een slechte reputatie en dat wordt door sommige mensen toegeschreven aan de bijbel. Er waren dertien mensen aanwezig tijdens de Paasmaaltijd voordat Jezus gekruisigd werd. De dertiende was Judas Iskarioth, die Jezus verraadde aan de priesters en wetgeleerden, om hem te laten veroordelen. De angst voor de vrijdag heeft ook zijn wortels in de christelijke tradities: volgens de traditie is Jezus op vrijdag gestorven. Vrijdag was ook Beulendag in Groot-Brittannië (dag waarop mensen werden onthoofd). Sommigen denken zelfs dat vrijdag de dag was waarop God Adam en Eva uit de tuin van Eden gooide.

Nog meer verklaringen
Een tweede verklaring is te vinden bij 13 oktober 1307. In 1307 werden in Frankrijk namelijk alle tempeliers opgepakt en zonder een echte aanklacht berecht. Dit gebeurde vanzelfsprekend op vrijdag de dertiende.
Het is ook nog mogelijk dat ons bijgeloof afkomstig is uit Scandinavische landen. Hier zouden dertien heksen elke vrijdagnacht in het gezelschap van zwarte katten feest hebben gevierd en de nodige onheilen hebben gebracht. Ook wordt wel gesteld dat een Noorse sage over de kwade god Loki voor het bijgeloof zou hebben gezorgd. Deze god kwam als ongenode dertiende gast op een feest en dompelde de aarde in rouw.

Triskaidekafobie
De angst voor het getal 13 – triskaidekafobie genoemd, naar het Griekse telwoord voor 13: tris-kai-deka – duikt in de geschiedenis herhaalde malen op. De Franse componist Jules Massenet schreef uit voorzorg zijn naam nooit voluit omdat deze dertien letters telde. De dertiende pagina van zijn manuscripten nummerde hij steevast ‘12bis’. Het mocht niet baten: hij overleed op 13 augustus 1912 – een jaartal dat trouwens ook het getal 13 oplevert als de cijfers bij elkaar worden opgeteld.

Hoe kom je van de angst voor deze dag af?
Volgens Therapeut Dondald Dossey, die gespecialiseerd is in het behandelen van mensen met irrationele angsten, kun je van de angst af komen door de door hem verzonnen term paraskevidekatriafobie uit te spreken. Paraskevidekatriafobie staat voor een ziekelijke, irrationele angst van vrijdag de dertiende.

Om risico’s zo veel mogelijk uit te sluiten kunt u misschien het best gewoon vandaag thuisblijven met een goed boek of een toepasselijke DVD. Hoewel bewust de deur niet uitgaan ook niet geheel zonder risico’s is…

Meer lezen over dit onderwerp? Speciaal voor deze dag is er een themadossier gemaakt.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA