BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

24 mei 2011 @ 08:35 door | Geen reacties

Bob till you drop

aaIn een grijs verleden heb ik al eens een bescheiden hommage geschreven. Vandaag viert Bob Dylan, in mijn ogen de grootste singer-songwriter aller tijden, z’n verjaardagsfeestje. Omschreven in de Pop-Encyclopedie van Oor als: ‘de man die de popmuziek hersens gaf’. Vandaag wordt de grote bard 70. Hulde en tijd voor een nieuwe hommage!

Bejubeld en bewierookt
Waar zal ik eens beginnen? Er is namelijk al zoveel geschreven over deze man. Vele tientallen biografieën, boeken over zijn invloed op de hedendaagse muziek, studies naar de diepere betekenis van zijn teksten, zijn plaats in de muziekgeschiedenis. Elk jaar wordt er wel ergens op een universiteit een trimester aan Dylan gewijd. Hij heeft eredoctoraten, Grammy’s, Life-time Achievement Awards, sleutels van steden, diverse hoge culturele onderscheidingen en zelfs een Oscar.

Verguisd en beschimpt
Tegelijkertijd wordt er ook flink ingehakt op ‘het fenomeen’ Bob Dylan. Hij zingt als een schorre kraai met longemfyseem, verkoopt zijn ziel aan de commercie (hij verschijnt wel eens in reclames en doet wel eens wat voor Apple), is niet meer de Dylan uit de jaren zestig en communiceert niet met zijn publiek.

Het zal allemaal wel
Zoveel mensen, zoveel meningen. Smaak is gelukkig geheel persoonlijk. De man zelf geeft zelden interviews en beperkt zich dan vaak tot korte zinnen. Mede hierdoor hangt er altijd een waas van geheimzinnigheid rond Dylan. Een mythe, die hij zelf nauwlettend bewaakt en in stand houdt. Een gevleugelde uitspraak: ‘Wil je weten wie ik ben, luister dan maar naar mijn songs. Alles staat er in.’

Oud & nieuw
Rondom zijn verjaardag verschijnen er ook weer nieuwe boeken. Oude documentaires worden van stal gehaald en opnieuw uitgegeven. Toonaangevende kranten wijden artikelen aan Dylan, radioprogramma’s hebben Dylan specials en op veel plaatsen wordt zijn verjaardag in zang gevierd. Wilt u ook ergens naar toe? Kijk dan maar eens in deze Google map!
Als New York te ver weg is, is Middelburg misschien een alternatief. Onder het motto ‘Bob Till You Drop’ speelt een aantal Zeeuwse muzikanten vanavond hun interpretaties van een aantal Dylansongs in Jazz- en eetcafé Desafinado.

Zelf eens grasduinen?
Onze catalogus biedt voor elk wat wils. Een boek, cd, dvd of bladmuziek, de bieb is natuurlijk uw vertrouwde adres – ook voor alle Dylan-info.

Ik ga vanavond misschien wel even kijken in Middelburg. Een leuk voorproefje voor volgende maand, als ik Dylan ga zien in Mainz. Het wordt mijn 78e show, en dat zal ik zeker gaan vieren. Je zal maar een hobby hebben … De mijne is toevallig Dylan. ‘Analyzed, criticized, dissected, but never figured out’. En zo is het maar net!

Auteur

Rubrieken Internet, Nieuws, Poëzie

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA