BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

23 mei 2011 @ 08:15 door | 2 reacties

Ebooks in the picture

ebooks

Deze maand vonden in onze bibliotheek drie drukbezette, uitverkochte workshops plaats over het nieuwe fenomeen ereaders. Het leeuwendeel van de bezoekers zat in het 50+ leeftijdssegment, dus blijkbaar zijn heel wat ouderen op z’n minst geïnteresseerd in de overstap van papieren naar digitaal lezen.

Onduidelijkheden
Toch bleek uit vragen en opmerkingen dat er nog heel wat onduidelijkheden bestaan over dit nieuwerwetse hebbedingetje. Zo dacht een mevrouw dat alle ebooks gratis op haar reader gezet konden worden. Een andere deelnemer aan de workshop had geen computer en was verwonderd dat die toch echt nodig is om boeken op een reader over te zetten.

Wanneer te leen in de bieb?
Belangrijkste vraag was natuurlijk wanneer er ebooks te leen zullen zijn via de bibliotheek. Gek genoeg kunnen we daar momenteel geen antwoord op geven, hoe graag wij dat zelf ook zouden willen.
Er wordt op landelijk niveau al enige tijd driftig onderhandeld tussen bibliotheken en uitgeverijen over het uitlenen van ebooks. Maar wanneer de twee partijen tot een definitief vergelijk komen blijft nog steeds afwachten. Misschien duurt het een paar maanden, misschien nog veel langer.

Rechten & geld
Om een lang verhaal kort te maken: het is vooral een rechten- en een geldkwestie. Nog geen 20 jaar geleden stonden uitgeverijen ook al huiverig tegenover het idee dat bibliotheken boeken aanschaften om ze vervolgens in meervoud aan hun leden uit te lenen. Bij ebooks komt daar de angst voor digitale kopëring (en verspreiding) nog eens bij.

Uitgeverijen moeten echter niet te lang blijven talmen, want dan gebeurt er precies waar ze bang voor zijn: ongeduldige lezers gaan gratis shoppen op internet waar al heel wat titels met één muisklik te vinden zijn. Zeker wanneer de aankoopprijs van een ebook slechts een paar euro goedkoper blijft dan de papieren versie.

Want de uitgeverijen zitten op hun centen, maar dat geldt ook voor lezende consumenten.

Auteur

Rubrieken Activiteiten, Dienstverlening

Trefwoorden ,

Reageren

2 thoughts on “Ebooks in the picture

 1. Alex schreef:

  Hallo Peter,
  Ik heb een paar vragen naar aanleiding van je verhaal. Waarom organiseren jullie nu al de workshops terwijl de e-books nog niet te leen zijn? Is het gebruik hiervan straks duurder dan het gewoon lezen van geleende boeken? Denk je dat de contributies verhoogd worden met de komst van e-books?

 2. PeterQ schreef:

  Beste Alex

  De workshops vloeiden voort uit de wens om ons publiek uitgebreid en actueel te informeren over materie waar ons veel vragen over bereikten. Was tegelijk ook een mooie gelegenheid om te verduidelijken waarom wij als bibliotheek –hoe graag we dat ook zouden willen- nog geen ebooks kunnen uitlenen.
  Het feit dat wij zelf (nog) geen ebooks uitlenen moet natuurlijk niet beletten om ons publiek informatie te bieden over de mogelijkheden en onmogelijkheden van dit medium.
  Ter vergelijking: onze bibliotheek heeft zelf geen cd-collectie, maar wij promoten wel actief het lenen van cd’s uit de schatkamer van de Muziekbibliotheek Rotterdam.

  Op je twee laatste vragen kan ik op dit moment onmogelijk antwoord geven. Dit is –zoals ik al in mijn blogbericht aangeef- allemaal afhankelijk van wat er uiteindelijk op landelijk niveau wordt afgesproken tussen uitgeverijen en bibliotheken.

  Vriendelijke groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA