BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

25 mei 2011 @ 08:12 door | 2 reacties

Ik? Boeken lenen???

boekenIn het afgelopen jaar heb ik samen met collega’s onderzocht of en hoe de bibliotheek een rol kan spelen in verbetering van (het gebruik van) Wikipedia. Bij het verzoek om deze klus te gaan doen, ging ik bij mezelf na of ik wel pas binnen een club van boekenmensen. Zeker omdat ik voornamelijk met digitale informatie bezig zou zijn en ook was het al weer vijf jaar geleden dat ik een boek leende. Verrassende conclusie: in het afgelopen jaar heb ik meer boeken geleend dan in alle jaren daarvoor.

In het begin deelde ik mijn bureaublok met een stagiaire die er vaker niet dan wel was. Geen vragen over mijn leesgedrag, dus. Maar na de herindeling van de kantoortuin schoof ik aan tafel bij een echte bibliothecaris en die stelt dagelijks de vraag die ik vreesde: Ken jij dat boek, die titel of die auteur? Nee, was vaak het antwoord.

Het Verschil
Zo werd ik alsnog geconfronteerd met ‘Het Verschil met de collega’s’. Nu is het is het niet zo dat ik niet lees, maar vaak een heel ander genre en meestal een ander medium.
Romans, thrillers, misdaad, fictie en noem maar op zijn -gedrukt en in kaft- niet of nauwelijks aan mijn besteed. Wel historische gebeurtenissen, muziek, reisverhalen, muziek, korte journalistieke achtergronden, muziek, kookverhalen met recepten, non-fictie, biografieën, muziek en sappige wetenschappelijke verhandelingen (had ik muziek al genoemd?). Vooral heel veel digitaal of op ‘andere’ media dan gedrukt. En zo opende de wondere wereld zich jarenlang voor mij voornamelijk op het scherm van mijn PC of iPhone.

Maar toen kwam de periode dat we werkelijk aan de slag gingen. Een belangrijke voorwaarde voor Wikipedia is bronvermelding. Dan is het handig dat je die bron ook werkelijk kent. Vanaf dat moment verwees ik naar de catalogus als ik zelf of een van de vrijwilligers een onderwerp tegenkwam dat verbetering behoefde of ontbrak. En zo herontdekte ik dat geleende boeken lezen best makkelijk is!

Ongevraagd advies
En, ook leuk, mijn collega’s leerden mijn leesafwijking kennen en kwamen steeds vaker met ongevraagd advies. Op mijn bureau lagen dan vervolgens ‘Rosa’s Italiaanse Keuken’ of ‘Twee eeuwen varen en vechten 1550-1750”. Ik kreeg de smaak te pakken en ging ook zelf op zoek. Trof ik er bijvoorbeeld zomaar de prettig leesbare dissertatie ‘Walcheren in de 15e eeuw’ aan!

Passiemuziek met passie gespeeld
Afgelopen week werd ik zeer aangenaam verrast. “Hier, Dick, verplicht leesvoer voor jou” en ‘De laatste zeven zinnen’ van Dimitri Verhulst werd in mijn handen gedrukt. Thuis las ik met ingehouden adem de tekst, luisterde naar de ingetogen vertolking van Die Sieben Letzten Worte van componist Joseph Haydn door het Ensor Ensemble op de bij het boek behorende cd en analyseerde de in het boek opgenomen partituur. Passiemuziek met passie gespeeld. En met passie door mij gelezen. Morgen moet het weer terug.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

2 thoughts on “Ik? Boeken lenen???

  1. Erna Bosse schreef:

    Wat een ontzettend leuk geschreven en inspirerend stukje.
    Ik “voel” het gebeuren. De bibliotheek….. grensverleggend :-)

    1. DickyPedia schreef:

      En dan nu nog vol blijven houden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA