BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

16 mei 2011 @ 08:20 door | 5 reacties

Thuisbibliotheek avant la lettre

bibliotheek

Als ik in een buitenland ben, moet ik daar altijd een bibliotheek bezoeken.
Zo was ik in 1994 in de prachtige barokke bibliotheek van het Strahov klooster in Praag. We mochten er niet naar binnen, maar konden van achter een koord in de deuropening de bibliotheek inkijken. Wat had ik er graag eens langs de kasten gelopen!

Driedimensionaal
Gelukkig is dat sinds kort wel virtueel mogelijk: Jeff Martin van panorama-website 360cities maakte een prachtige en uiterst gedetailleerde driedimensionale foto van de binnenkant van de bibliotheek.
Zo kun je de verwonderde blik van de bezoekers bij de deur tot op een neuslengte bekijken, maar ook de planken afstruinen voor die speciale editie van ‘Histoire Philosophique Tom IV’.

Collage
Eén foto van 40.000.000.000 pixels of een collage van 3.000 individuele foto’s die aan elkaar zijn geplakt. Dat is allicht iets scherper dan mijn huis-tuin-en-keuken camera.   Kijk hier maar eens hoe scherp ’s werelds grootste indoor foto is!
Wie de foto uitprint heeft daarvoor 23 meter papier nodig. Vijf dagen en een robot-gestuurde camera had Jeff Martin nodig om deze foto’s te maken.

Een lust voor het oog en ook een genot voor boekenliefhebbers, want zij krijgen een kijkje in een zaal die doorgaans voor het publiek gesloten is. Met behulp van de computermuis kun je inzoomen op individuele titels en de 42.000 boeken van dichtbij bekijken!  En je hoeft er de deur niet voor uit.
Kijk, dàt noem ik nog eens een thuisbieb!

Auteur

Rubrieken Internet

Trefwoorden ,

Reageren

5 thoughts on “Thuisbibliotheek avant la lettre

 1. Alex schreef:

  Hallo Marianne,

  Zou dit echt de toekomst zijn van de bibliotheek?
  Dat je van afstand (via de computer)in een boek bladert? Velen vinden het geweldig om langs die kasten te lopen en een boek aan te raken, te pakken, erin te bladeren….
  Mee eens dat je digitaal veel kunt opzoeken en wellicht ook kunt bladeren mbv je toetsenbord, muis of je vingerbeweging op het scherm….
  Maar een boek in je handen hebben, voelen, ruiken….
  Dat blijft toch wel heel erg belangrijk.
  Zou dit straks echt niet meer hoeven / kunnen?

  Dat zou toch wel een VERARMING zijn….

 2. Suzanne schreef:

  Hoi Marianne,

  Leuk! een stukje over de bibliotheek in Praag! Ik ben daar ook geweest, was erg mooi. Ik ga de sites die je hebt aanbevolen snel eventjes bekijken..

  Groetjes,
  Suzanne

 3. Marianne schreef:

  Beste Alex,

  Vanwege twee internetloze vakantieweken mijn wat late reactie.
  Ook ik, als boekenliefhebber, loop graag langs de kasten om in de boeken te neuzen. Ook ik zou dat niet graag missen.
  Gelukkig blijft dit ook in de toekomst mogelijk in de geplande buurtbibliotheken.
  Ik zie de thuisbibliotheek dan ook als een mooie aanvulling om ook van huis uit in de bibliotheekcollectie te kunnen snuffelen, te bladeren en te kiezen. Bijkomend voordeel van de thuisbibliotheek is dat je meteen (en gratis) de betreffende boeken kunt reserveren.
  Ik zie de thuisbibliotheek dan ook niet als een verarming, maar eerder als een verrijking.

  Met vriendelijke groet,
  Marianne

 4. Alex schreef:

  Hallo Marianne,
  We zijn het met elkaar eens, behalve wat betreft de buurtbibliotheek. Dit zie ik nog niet helemaal voor me. Ik vraag me af hoe die ingevuld gaat worden: waar, welke openingstijden, hoeveel boeken, internetmogelijkheid, de bemensing, e.d.
  Groet,

 5. Marianne schreef:

  Beste Alex,

  Ik kan me heel goed voorstellen dat je benieuwd bent hoe de buurtbibliotheek precies ingevuld gaat worden. Dat ben ik namelijk ook.
  Eén en ander hangt onder meer nog af van de definitieve besluitvorming over de bezuinigingsopdracht. In discussies met het college van B&W is de bezuinigingsopdracht aangepast en wordt momenteel in een beslisdocument verwerkt. Op 7 juni wordt hierover in het College van B&W een besluit genomen.
  Op die datum wordt dus bekend in hoeverre de plannen van de nieuwe bibliotheek daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden. De bibliotheek houdt geïnteresseerden op de hoogte via de digitale nieuwsbrief.
  Verder kan ik je aanraden je op te geven voor ons klantenpanel. Op die manier kun je constructief meedenken over onze bibliotheekfaciliteiten.
  Je kunt je opgeven via onze website onder het tabje Over ons–De nieuwe bibliotheek–Klantenpanel.
  En hou vooral Biebblog in de gaten.

  Met vriendelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA