BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

6 mei 2011 @ 08:15 door | Geen reacties

Tirza light of extra strong?

tirzaWanneer ik een aardige film heb gezien wil ik er vaak nog graag iets aanvullends over lezen, en internet is dan natuurlijk een fantastisch hulpmiddel. Een aardig startpunt is bijvoorbeeld de site Popcornmeter waarop in één oogopslag te zien is hoe enthousiast (of juist niet) een film in de Nederlandse media is ontvangen.

Zonder angel
Zo zag ik recent de DVD ‘Tirza’, naar het gelijknamige boek van Arnon Grunberg van wie ik overigens nog nooit iets had gelezen. De film was –mede door het sterke spel van Gijs Scholten van Aschat- zeker niet onaardig (een 8 minnetje op de Q Kijkschaal), maar ik vroeg me af of er niet meer in had gezeten.
Vooral de op zich positieve bespreking in de Filmkrant leek mijn vermoeden te bevestigen. Niels Bakker stelt in zijn recensie dat de film de angel uit het verhaal heeft gehaald als knieval voor een massapubliek. Dat maakte alsnog nieuwsgierig naar het boek.

Imploderende wereld
Het feit dat ik Grunbergs ‘pil’ van 420 bladzijden in nog geen week tijd doorzoefde zegt al iets over het feit dat ‘Tirza’ een echte page turner is die je moeilijk kunt wegleggen. Maar het belangrijkste is dat dit boek vele malen doortekender, schrijnender en complexer is dan de filmversie.
Veel meer dan bij de verfilming zit je in het hoofd van Jürgen Hofmeester, overbezorgd vader en control freak met autistische trekjes, en wordt je deelgenoot van zijn associatieve manier van denken en imploderende wereld. Dat is soms een ronduit ontluisterende gewaarwording, maar wel vele malen meeslepender dan hoe de film zijn denk- en leefwereld voorschotelt.
Dat regisseur Rudolf van den Berg ook nog een overbodig alternatief eind aan het verhaal breit, laat de balans zo mogelijk nog verder doorslaan in het voordeel van het oorspronkelijke boek.

Dus ja, in dit geval gaat de veelgehoorde klacht ‘Het boek is veel beter dan de film’ weer eens op. Maar dat is natuurlijk al onderwerp van discussie sinds Cecille B. DeMille ‘De Tien Geboden’ verfilmde.

Hoewel ze mijns inziens in de minderheid zijn, bestaan er uiteraard ook geslaagde boekverfilmingen: ‘Carrie’, ‘Misery’, ‘Lord of the Rings’, ‘Romeo +  Juliet’, om maar eens een paar persoonlijke favorieten te noemen die me nu snel te binnen schieten.

Maar neemt u zelf eens een kijkje in onze indrukwekkende DVD-collectie op niveau 3. Daar vindt u een uitgebreide selectie van verfilmde boeken die u als lid van onze bibliotheek gratis mag lenen.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA