BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

3 mei 2011 @ 08:16 door | Geen reacties

Van De Wijs

idew

Het moeilijkste bij het schrijven van een blogbericht is het vinden van een onderwerp. Soms dient het zich zomaar aan door middel een gebeurtenis of actualiteit, maar soms moet het uit je tenen komen.

Reacties uit onverwachte hoek
Als je eindelijk een zinnig (boekrecensie) of niet zinnig (aanschaf van een tostiapparaat) onderwerp hebt gevonden, dan hoop je dat het nog gelezen wordt ook. En dat er op wordt gereageerd. Het liefst niet alleen door je kinderen en je collega’s. Merkwaardig genoeg genereren de meest triviale onderwerpen de meeste reacties.
Reacties komen vaak uit verwachte, maar soms uit heel onverwachte hoek. Zo kreeg ik na het plaatsen van een blogbericht over Amsterdam een reactie van de auteur van een daar aangehaalde stadsgids van Amsterdam.

En nu als klap op de vuurpijl een late reactie op mijn blogbericht over Sinterklaasgedichten van de door mij zeer bewonderde tekstdichter Ivo de Wijs, aan wie ik ten onrechte de dichtregels In de winter en de herfst zijn bejaarden op hun sterfst bleek te hebben toegeschreven. Natuurlijk heb ik me gehaast dit recht te trekken.

Verwarring alom
Op verschillende websites, ook op Wikipedia, wordt het genoemde rijm toegeschreven aan afwisselend Ivo de Wijs, Pieter Nieuwint en Marcel Verreck. Volgens een artikel van Jaap Bakker op de website van het Genootschap Onze Taal moet dit rijm, zoals Ivo de Wijs zelf al opmerkte, worden toegeschreven aan Marcel Verreck. Andere, in mijn optiek minder gezaghebbende websites en weblogs noemen echter Pieter Nieuwint als auteur.

Ik ben geneigd het artikel van het Genootschap Onze Taal, geschreven door rijmgoeroe Jaap Bakker, schrijver van het Nederland Rijmwoordenboek, serieuzer te nemen dan beweringen op willekeurige websites of blogs. In elk geval is op bovenstaand rijm wel weer geparafraseerd door (inderdaad) Marcel Verreck in zijn gedicht Herfst: In de herfst is alles lekker op zijn sterfst.

Vic van de Reijt heeft in de nieuwste versie van zijn plezierdichtbloemlezing Ik wou dat ik twee hondjes was niet minder dan zes herfstrijmen bijeengebracht, waaronder bovenstaand gedicht.

Waarmee het mysterie nu hopelijk is ontrafeld. Met dank aan Ivo de Wijs.

Auteur

Rubrieken Internet, Nieuws

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA