BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

17 juni 2011 @ 08:42 door | 3 reacties

Bouwen met boeken

De boekenmuur van Kees de VosIn mijn reeks conservatieve blogberichten dit keer aandacht voor het stapelen van boeken. Dat het er daarbij zeer creatief aan toe kan gaan was al eens eerder (stapelgedichten) te lezen op dit blog.

Minder poëtisch is het stapelen in de retail. Een idee dat door steeds meer bibliotheken wordt ingevoerd in navolging van de boekhandel: prachtig uitgedoste tafels met stapels boeken. Dit winkelconcept oogt aantrekkelijker dan kastenrijen vol met boekenruggen en stimuleert tegelijkertijd de uitleen. Wat wil de doorsnee subsidiegever nog meer?

Eerlijk gezegd heeft voor mij het chaotische gestapel in sommige antiquariaten meer charme. Labyrinten waar de ruimten tussen de torenhoge kasten zijn verworden tot duistere kloven, waarin je half struikelend over stapels de meest schitterende vondsten doet. In een notendop: ordenen of stapelen, that’s the question!

Boekenmuur
Een dilemma dat tot wonderlijke bouwwerken kan leiden. Zo zijn regelmatige bezoekers van boekenmarkten inmiddels wel vertrouwd met de pittoreske ‘boekenmuur’ van de Amsterdamse handelaar Kees de Vos. De Vos  – alias Kees Kist – trekt al jaren de aandacht met  de gestapelde houten Franse wijnkisten waarin hij zijn tienduizenden boeken van thrillers tot ‘ezotterie’ meeneemt en etaleert.

BoekenmonumentBoekenmonument (foto door Ingthings)
Uit wel ingelichte kringen vernam ik onlangs dat meer Amsterdammers de bouwkundige mogelijkheden van boeken aan het verkennen zijn. In de nieuwe kringloopwinkel Het Juttersdok in Amsterdam-Noord gebruikt men het boek als bouwsteen. Tijdens de opening in maart gaven kunstenaars Katja van Driel en Tilmann Meyer-Faje (foto’s) een workshop ‘bouwen met boeken’. De resultaten zijn indrukwekkend. Deze ‘boekenkathedraal’ voegt een nieuwe dimensie toe aan het stapelen van boeken. Dat belooft wat. Waar liggen de grenzen van het architectonische boekbouwwerk? Boekenbruggen, boekenmolens, boekenkrabbers …

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden

Reageren

3 thoughts on “Bouwen met boeken

 1. Albert sterk schreef:

  Geachte mevrouw/ mijnheer,

  Ik poog de adresgegevens van Kees de Vos te vinden maar zonder succes. Heeft U mogelijk contactgegevens. In Gorinchem willen wij zijn boekenmuur graag introduceren.

  In afwachting van Uw reactie
  Met vriendelijke groet
  Albert Sterk
  Supermarktondernemer

 2. Ron schreef:

  Beste Albert,

  Ik heb geen contactgegevens van Kees de Vos. Ik weet alleen dat hij uit Amsterdam komt. Ik heb zijn boekenmuur op de jaarlijkse boekenmarkt Middelburg Boekenstad mogen bewonderen. Wellicht dat de organisator van deze boekenmarkt Gert-Jan de Rooij je verder kan helpen: http://www.freewebs.com/middelburgboekenstad/introductie.htm.

  Kees de Vos staat ook regelmatig op de Velleper Boekenmarkt die wordt georganiseerd door Boekhandel Jansen & de Feijter te Velp, misschien kunnen zij je helpen in contact te komen: http://www.eenpassievoorboeken.nl/activiteiten/bkc2012.php.

  Veel succes!

 3. Joke van Unen schreef:

  Graag kom ik in contact met Kees de Vos, ooit mijn buurjongen, over de boeken in het huis van mijn zus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA