BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

22 juni 2011 @ 08:20 door | Geen reacties

Kantoortuinieren?

plant


Zelden sloeg een term de plank zover mis als het woord ‘kantoortuin’. Althans, hier in de bibliotheek. Vorig jaar nog deden we op dit blog uitgebreid verslag van het verscheiden van onze enige en allerlaatste kantoorplant.

Er staan hier wel 30 bureaus, hier en daar afgescheiden door een paar hoge zwarte kasten. Wel pratende en rondwandelende collega’s, rinkelende telefoons en het geluid van kantoorapparatuur. Veel kantoor en weinig tuin.

De term kantoortuin is een overigens vrije vertaling van het Duitse Bürolandschaft. Het Quickborner Team, een Duits adviesbureau dat nog steeds bestaat, lanceerde eind jaren vijftig deze term.

Meer zen op kantoor
Volgens het NIGZ verminderen planten het ziekteverzuim en kunnen ze klachten als hoofdpijn en vermoeidheid wegnemen. Bovendien zuiveren planten de lucht, die op kantoor nogal eens vervuild raakt door apparatuur.
Hoe meer planten, hoe beter, zo concluderen de onderzoekers in het blad Journal of Environmental Psychology. Met name op plekken waar gewerkt moet worden – zoals in de kantoortuin – is een plant een aanrader. Ook werken planten op de werkplek stressverlagend. Kortom: planten geven een goed gevoel. Waarom hebben wij ze dan niet? Een goed gevoel op onze werkplek kunnen we best gebruiken.

In een eerdere blogpost opperde ik de mogelijkheid van een kantoormoestuin op het dak van de bieb. Gezien de recente ontwikkelingen lijkt me dit momenteel geen haalbare kaart. Maar op elk bureau een plant, dat moet toch kunnen? Waar dat bureau straks ook moge staan? Kunnen we toch nog een beetje kantoortuinieren.

Wat gaat het worden: een palm, een varen of een siergras? Ik zal me eens laten inspireren door onze collectie boeken over kamerplanten.

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA