BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

30 juni 2011 @ 08:24 door | Geen reacties

On the road

aa3Uitgeverij Penguin Books brengt een dezer dagen de Ipad-applicatie ‘On the road’ op de markt.
Centraal staat het boek met dezelfde titel, de bekendste pennevrucht van Jack Kerouac, Amerikaans dichter en één van de grondleggers van de zogenaamde ‘Beat(nik) Generation’. Een groep Amerikaanse poëten, die halverwege de vorige eeuw met hun afwijkende manier van schrijven, een geheel nieuwe literaire stroom en bijbehorende way of life op gang brachten. En inspiratiebron waren voor velen. Zoals Bob Dylan, the Beatles, Dennis Hopper en Jim Morrison. Om er maar eens een paar te noemen.

Het boek
‘On the road’ vertelt het verhaal van de vele cross-country trips die Kerouac eind jaren veertig maakte in de Verenigde Staten. Meestal in gezelschap van zijn vriend Neil Cassady. ‘Twee katholieke vrienden die altijd op zoek waren naar God’, zoals Kerouac deze uitstapjes eens omschreef.
Voor velen is dit boek de bijbel van de Beat Generation. Een beschrijving van het land, haar inwoners en het echte leven. Met alle fraaie en minder fraaie kanten. Hij beschreef het leven zoals het was, spontaan en zonder opsmuk en fictie. In een stijl die kenmerkend werd voor zijn generatie en ook gehanteerd werd door bloedbroeders als Allen Ginsberg en William Burroughs. Leuk weetje: het duurde maar liefst 7 jaar voordat een uitgeverij het aandurfde om ‘On the road’ uit te brengen.

De app
De applicatie bevat de originele tekst, aangevuld met tal van exclusieve en interessante extra’s. Gebruikers kunnen verschillende roadtrips volgen via interactieve landkaarten, er zijn schetsen die Kerouac tijdens zijn reizen heeft gemaakt, geschrapte passages, stukken uit zijn dagboek en nooit eerder gepubliceerde foto’s. Het is zelfs mogelijk om Kerouac zelf drie hoofdstukken uit het boek te laten voorlezen. Een goudmijntje avant la lettre!

The End
Kerouac heeft na On the road nog een aantal boeken geschreven en zelfs een script voor een film. Hij is drie keer getrouwd, leed regelmatig aan zware depressies en stierf uiteindelijk op 47 jarige leeftijd aan interne bloedingen. Het gevolg van vele jaren overmatig drank- en drugsgebruik. Gone, but not forgotten.
Het originele transcript van ‘On the road’, the Scroll, wisselde een paar jaar geleden voor 2,4 miljoen dollar van eigenaar.

Auteur

Rubrieken Nieuws

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA