BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

15 juni 2011 @ 09:00 door | Geen reacties

Op zoek naar Dumont

dumontIn mijn vorige blogpostje verhaalde ik over de herontdekte geneugten van het lenen van bibliotheekboeken. Vandaag beleefde ik een verdieping van deze ervaring die ik graag wil delen. Het is via je eigen bieb niet alleen mogelijk om boeken te lenen uit de Zeeuwse collectie, ook bijzondere uitgaven die ver weg opgeborgen zijn kunnen worden aangevraagd. Handig voor mijn onderzoeksproject, maar ook voor mijn studie.

Suzanne helpt
Eigenlijk wist ik dat al wel, maar het was nog niet voorgekomen dat ik overwoog gebruik te maken van deze faciliteit. Ik dacht altijd dat het wel een gedoe zou zijn, maar het bleek niet eens zo heel moeilijk. Althans niet voor projectmedewerker Suzanne. Zij had slechts tien minuten nodig om via diverse zoekingangen het boek te vinden en de bestelling te plaatsen. Gistermiddag trok ik daar zelf nog -zonder bevredigend resultaat- een uur voor uit.

Helden in Vlissingen
Aanleiding was de aanvraag voor vernoeming van een straatnaam. De gemeente krijgt regelmatig aanvragen van familie of fans die ijveren voor een blijvende herinnering in de vorm van een straat vernoemd naar hun held. Nu zijn er meer helden dan straten, dus een wijze commissie buigt zich daarover.
Iedere gemeente heeft daar zijn eigen beleid in, in Vlissingen moet je tenminste dood zijn, er moet een straat beschikbaar zijn en de held moet voldoende heldenstatus bezitten. Ook moet het passen in eerder besloten criteria: je kunt een kunstenaar niet een straat geven in een zeeheldenbuurt.

Helden in Wikipedia
Wikipedia staat open voor allerlei helden. Daar hoef je niet dood te zijn, maar wel held genoeg. Het redden van de kat van je buurvrouw telt niet, maar mooie liedjes schrijven en die als geëngageerde joodse kleinkunstenaar tot 1940 daarmee furore maken wel. Althans: je moet dan nog wel na te vorsen zijn, je sporen moeten zichtbaar zijn. Bronvermelding is immers een absolute voorwaarde.

Spitten in het vereleden
De familie van G. Dumont, pseudoniem van Godschalk Abraham van den Berg, zou graag een straat naar hem vernoemd willen zien. Dumont zou volgens zijn familie net zo bekend zijn geweest als tijdgenoot en collega Joodse kleinkunstenaar Louis Davids. Of de gemeente dat zal honoreren, weet ik niet, maar het aanmaken van een lemma in Wikipedia, leek me wel wat. Dus ging ik op zoek naar zijn verleden, maar hoe fameus hij destijds ook was, veel is er niet meer terug te vinden.
Toch had ik geluk: Dr. Lelieveldt heeft hem in haar proefschrift genoemd.  Zo las ik in de brief. De zoektocht daarnaar staat hierboven, mij lukte het niet, maar met dank aan Suzanne kan ik binnenkort aan de slag om de nu nog geheimzinnige Dumont alsnog te eren in Wikipedia.

Auteur

Rubrieken Vlissingen

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA