BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

20 juni 2011 @ 08:33 door | Geen reacties

Recept voor het schrijven van een thriller

Thrillers zijn in. Spannende boeken staan bovenaan de bestsellerlijsten. Vooral de Nederlandse thrillerschrijvers schieten als paddenstoelen uit de grond.

Spanning is populair
De Nederlandse misdaadliteratuur werd vijftien jaar geleden vooral nog aangestuurd door mannen als René Appel, Tomas Ross en Baantjer. Ze lijken ondertussen het onderspit te delven, gezien de vrouwenthriller nu hotter dan hot is. Bestverkochte Nederlandse thriller van deze week is bijvoorbeeld ‘Bella Italia’, het nieuwste boek van Suzanne Vermeer. Daarnaast bestaat de bestseller top 60 momenteel voor meer dan de helft uit thrillers. (Niet geheel toevallig, aangezien juni de Maand van het Spannende Boek is.)

Ambities?
Ook aspiraties voor een selfmade thriller? U ziet uzelf al lallend over de rode loper bij het jaarlijkse Boekenbal? Niet ondenkbaar hoor, want de ene na de andere uitgever lanceert een nieuw vaderlands talent. Natuurlijk gaat dat niet helemaal vanzelf. Enig schrijftalent, ambitie, tijd en geld zullen ongetwijfeld invloed hebben.

Workshop thriller schrijvenjohn-boulevard
Vlissings auteur John Brosens heeft inmiddels zeven thrillers op zijn naam staan. Zijn meest recente werk is zijn bijdrage ‘Wit’ in de verhalenbundel van de Maand van het Spannende boek. Hij geeft op donderdag 30 juni een workshop thriller schrijven waar bovenstaande vraagstukken naar voren komen. Naast een aantal schrijfopdrachtjes, leest hij voor uit eigen werk en vertelt hij vooral over de do’s en don’ts van het schrijven een thriller.

Alvast wat tips
Zelf zegt Brosens dat hij een maand of zes voor een verhaal nodig heeft. Hij werkt er dan iedere dag aan. Hij maakt eerst een verhaallijn en een indeling van de hoofdstukken. Verder is het voor hem een houvast om zijn hoofdpersonages te kunnen visualiseren. Hij hangt letterlijk foto’s van zijn personages, gescheurd uit tijdschriften, op zijn prikbord.

Meer tips en wetenswaardigheden over het schrijversvak hoort u tijdens de workshop thriller schrijven op donderdag 30 juni in Bibliotheek ’t Spui om 19.30 uur.

Voor de prijs hoeft u het niet te laten: € 2,50 voor bibliotheekleden, € 5,00 voor niet-leden. Dat is zelfs inclusief een exemplaar van de verhalenbundel ‘Stille getuigen’ waarin een verhaal van John is gepubliceerd. Een mooie gelegenheid om het direct door hem te laten signeren!

Auteur

Rubrieken Activiteiten

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA