BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

19 juli 2011 @ 08:19 door | 2 reacties

Boete voor misbruik Wikipedia

wikiEen collega stapte tijdens het boodschappen doen op me af. “We komen elkaar hier vaker tegen dan op het werk, maar nu ik je toch zie, hoe zit dat nu met dat Wikipedia. Is dat nu wel of niet te betrouwbaar?”

Aanleiding voor haar vraag was het feit dat op de school waar zij de mediatheek beheert, de leerlingen wordt verboden om de grootste online encyclopedie te gebruiken voor werkstukken. “De juf heeft gelijk!” zei ik en haar ogen werden als schoteltjes zo groot.

Monster
Ja, dat meen ik. Als de juf zegt dat je iets niet moet doen, dan moet je dat volgen. Echter: ik vind dat de juf moet worden heropgevoed. Wikipedia wordt al lang niet meer gezien als dat monster waar alleen maar onvolledige informatie, of erger onzin op staat. Dit is geen bevestiging dat het ooit wel zo was. Zelf werk ik te kort met Wikipedia om dat te kunnen staven.

Knippen en plakken
Brits onderzoek leert dat Wikipedia niet minder betrouwbaar zou zijn dan de prestigieuze Ecyclopaedia Britannica. Wat belangrijker is dat de gebruikers van welke encyclopedie dan ook niet alles moeten slikken wat ze voorgeschoteld krijgen. Dat is natuurlijk voor scholieren en studenten geen probleem: zij moeten in hun werkstukken aantonen welke bronnen zij hebben geraadpleegd. “Maar”, zo sprak de collega, “de juf zei tegen mij toen ik zei dat ze toch wel vraagtekens had bij het stellige verbod, dat ze menig leerling had betrapt op knippen en plakken vanuit Wikipedia. En dat is natuurlijk niet goed!”

Bronnen
Precies! En daar heeft de juf een punt. Knippen en plakken uit Wikipedia is wel zo makkelijk. En daar moet de juf alert in zijn. Niet het raadplegen zelf, maar het klakkeloos overnemen, net als wij vroeger. Dachten we dat de leraar dat ene boek niet kende, bleek dat hij het toch gelezen had. Dus er zit niet anders op dan dat de juf Wikipedia zelf gaat gebruiken. Zal ze zeker wijzer van kunnen worden en wie weet zal ze het ooit actief in de klas gebruiken. Hoewel niet alle colleges met gebruik van Wikipedia even betrouwbaar zijn, zie hier

Schadevergoeding
Overigens wordt de controle op juist gebruik en juiste informatie steeds beter en strenger. Onjuist gebruik kan zelfs de rechtbank halen. Neem bijvoorbeeld dat Franse bedrijf dat zijn naam zag weggepoetst in een artikel over microbetalingen. Naspeuring wees het IP-adres van een concurrent aan. Die werd voor de rechter gesleept en moest € 25.000 betalen aan schadevergoeding.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

2 thoughts on “Boete voor misbruik Wikipedia

  1. Pieter schreef:

    Goed punt. In feite zijn alle werkstukken ‘overgeschreven’. Je baseert je immers op secundaire literatuur en/of primaire bronnen (waaronder ook onderzoeksresultaten vallen). Het onderwijs moet dus meer aandacht besteden aan de vraag ‘hoe breng ik informatie samen tot een coherent verhaal’ dan dat het verbiedt om bepaalde bronnen te gebruiken.

    Ergens kan ik de reactie van de juf wel begrijpen. Waarschijnlijk heeft ze nooit Wikipedia gebruikt en alles wat nieuw is, wordt met argusogen bekeken. Tijdens mijn studie Geschiedenis ging een heel college over de (vermeende) onbetrouwbaarheid van Wikipedia. Dat was zes jaar geleden. Ik wed dat er nu op de universiteit al heel wat milder tegen Wikipedia wordt aangekeken.

  2. DickyPedia schreef:

    Dank je Pieter! Het is niet per definitie nog zo dat Wikipedia bij alle onderwijs- en studie-instellingen milder wordt ontvangen. Bij aanvang van mijn studie Cultuurwetenschappen (OU, 2008, ik werkte nog niet in de bibliotheek) werd het gebruik ervan neerbuigend, lacherig “afgeraden”. Doordat ik vanuit mijn huidige werk meer inzicht kreeg, lok ik tijdens bijeenkomsten een levendige discussie uit en deze wordt steeds vaker in het voordeel van de twijfel beslecht. Kortom: er is nog veel te winnen, hoewel ook ik erop blijf hameren dat Wikipedia ‘een’ bron naast alle andere is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA