BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

21 juli 2011 @ 08:36 door | 4 reacties

Iedere avond een stukje Vita

poster_vitaOpzienbarend, aangrijpend, veelbesproken en vooral veel verkocht. ‘Vita’, de debuutroman van Matthijs Kleyn kwam afgelopen mei uit en is nu al in de vierde druk.

Kleyn (Jakhals bij de Wereld Draait Door) schreef een verhaal over zijn depressieve vriendin. De stijl doet denken aan Kluun: doelgroep 25 +, dramatisch verhaal over leven & dood en grotendeels autobiografisch. Maar dan toch net iets anders. Hoofdpersoon Hylke is namelijk een stuk leuker dan Stijn. En liever. En grappiger.

Dit is geen recensie. Die zijn er al namelijk al genoeg. Lees bijvoorbeeld hier, hier en hier. Ik wil alleen even laten weten wat ik vond van Vita.

De tekst op de achterkant geeft aardig wat prijs: ‘We vrijen tot het eind van de ochtend. We zijn samen. Ik ben haar vriend. Zij is mijn vriendin. Ze heeft het zelf gezegd. Hier begint onze relatie. Precies drie jaar voor haar dood. In ditzelfde bed.’

Op zijn zachtst gezegd intrigerend. Om te voorkomen dat zijn vriendin ongelukkig blijft, besluit Hylke een einde aan haar leven te maken.

Geen verrassing
Het shockerende plot wordt dus al bekendgemaakt. Een risico, want nieuwsgierigheid naar het einde is vaak de drijfveer om een boek uit te lezen. Maar in dit geval maakt de uitgever een goeie zet; je kent de afloop al, maar dat doet totaal geen afbreuk aan het verhaal. Het gaat ook niet om het einde, maar vooral over de weg ernaartoe. Het plot klinkt onrealistisch, bijna ongeloofwaardig misschien. Maar Kleyn beschrijft zijn liefdesverhaal op zo’n manier dat je er met verbazing achterkomt dat je het zelfs begrijpt.

Rondspoken
Het verhaal heeft me totaal gegrepen. Het is zo’n boek waar je nog lang over nadenkt. Zelfs als je het al lang dichtgeslagen hebt. Het is een verhaal waarbij je je de hele dag kunt verheugen op dat halfuurtje vóór het slapengaan. “Nog even een stukje Vita lezen”. Express je ogen traag over de pagina laten gaan. Niet te snel lezen. Zo’n dik boek is het niet. Ik wil iedere avond een stukje ‘Vita’.

Maar nu is ‘Vita’ uit. Al een week of twee. Toch ben ik haar niet vergeten. Ze blijft een beetje rondspoken in mijn hoofd. En is dat niet de bedoeling van een boek?

‘Vita’ is in bestelling bij de Zeeuwse Bibliotheken.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden ,

Reageren

4 thoughts on “Iedere avond een stukje Vita

 1. E-mol schreef:

  Perfect verwoord. Aangrijpend en herkenbaar het las soms als een deja-vu maar dan zonder het onvermijdelijke, dramatische einde. Genoten van de eerste tot de laatste letter.

 2. Matthijs Kleyn schreef:

  Wat een mooi verhaal over Vita.
  Dankjewel!

 3. Olga Goòle schreef:

  In tijden niet zo uitgekeken naar een boek nav interview Matthijs en Giel Beelen..moest ’t boek even laten liggen om hem op vakantie te kunnen lezen…
  Pijnlijk mooi..
  a must-have
  a must-read
  ik strooi ’t rond op Facebook en Twitter!!!

  Olga

 4. Uitleentje schreef:

  Dankje voor het compliment Matthijs…leuk dat je reageert.
  Je verhaal inspireert nu eenmaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA