BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

4 juli 2011 @ 08:01 door | Geen reacties

Ik, Jan Cremer 3.0

james-worthy1

Momenteel zoef ik met veel plezier door het debuut van James Worthy. Grappig om te bemerken dat onder mijn bibliotheekcollega’s bij niemand een belletje ging rinkelen bij het horen van zijn naam. Want James was toch nogal een plotselinge hype in de media de afgelopen tijd.

Via Twitter en guerilla marketing was zijn boek al een soort cult hit voordat de eerste pagina gedrukt was. Ondanks vernietigende kritieken in bijvoorbeeld Volkskrant en NRC (kop ‘Een grote viezerik’)  is het inmiddels aan zijn vierde druk toe, want op internet zoemden ook andere, lovender kritieken.

Leuke flaptekst
Waar het boek over gaat? Over James Worthy natuurlijk, dertiger, ex-stotteraar en de risee van de Amsterdamse schrijverswereld. Zijn boeken verkopen niet en zijn zelfvertrouwen daalt gestaag. Vriendin Polly ziet de bui al hangen en ruilt hem in voor een succesvol kunstenaar. Wat volgt is een duizelingwekkende neerwaartse spiraal vol zelfdestructief gedrag, duimzuigen in de foetushouding, onnodig lange seksscènes en een schaamteloze zoektocht naar een onwaardige dood. Aldus de flaptekst, die James waarschijnlijk zelf bedacht heeft.

Zelfmythologisering
Hoe het boek heet? ‘James Worthy’ natuurlijk. Zijn naam staat ook wel 10 keer op de omslag, want James speelt graag met zijn image en houdt van zelfmythologisering. Aan de ene kant presenteert hij zich graag als een arrogante womanizer die niets en niemand ontziet, maar net zo vaak beschrijft hij zichzelf als een schlemielige loser.

Driekwart autobiografie, de overige 25% zwaar aangedikt. Baldadig, bewust provocerend, maar ook vol jeugdige bravoure en bikkelharde zelfspot. Qua rauwe stijl lijkt het alsof Jan Cremer ‘Turks Fruit’ heeft herschreven en gemixt met een flinke scheut masochistische ironie à la Kees van Kooten ten tijde van diens boek ‘Veertig’.

Stukje lezen om in de stemming te komen? Hier staan de eerste 40 pagina’s online.
Heb zo’n vermoeden dat vooral jongeren (en mannen die nog over een kloppend puberhart beschikken) dit boek zullen waarderen. Ook vrouwen met gevoel voor humor kunnen het hier reserveren.

Eindconclusie: nee, James Worthy is geen ‘literatuur’, soms schaamteloos over the top, maar -om een internetrecensie te citeren- wel vaak “fokking grappig”.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA