BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

6 juli 2011 @ 08:16 door | Geen reacties

Schrijven of schrappen?

Of het nu echt een schrijfworkshop was of niet, de tien deelnemers van de workshop thriller schrijven werden eind vorige week aangenaam vermaakt. De Vlissingse auteur John Brosens (65) ging aan de hand van zijn eigen thrillers in op het hoe en wat van het schrijversvak.

Vragen(v)uurtjejohn-brosens-vlissingen3
Hoeveel tijd besteed je aan een volwaardig boek en hoeveel pagina’s telt een thriller? Zomaar wat vragen van de auteurs in de dop die op de workshop waren afgekomen in de bibliotheek in Vlissingen. En naar wie stuur ik mijn manuscript op en in welke vorm? Stuur ik het volledige verhaal of slechts de synopsis?

Routine
John beantwoordde de vragen vanuit eigen ervaringen, want natuurlijk verschilt dit per schrijver. Zo schrijft Brosens zelf iedere dag van ‘s ochtends tot een uur of 13.00 uur ’s middags en daarna laat hij het schrijven ook los voor die dag. Zo maakt hij van het schrijversvak een routineuze parttimebaan. Die routine heeft hij ook nodig; als hij dat stramien loslaat, is de valkuil al snel dat hij zo drie weken niets meer schrijft. En dan komt dat boek niet af in de door hem geplande zes maanden. Daarnaast vindt hij een boek volwaardig als het zo’n 80.000 woorden bevat (want uitgevers tellen in woorden en niet in bladzijden).

Uitgeven van je eigen boek, zinloos?
Het recept van een succesvolle thriller kon Brosens niet geven. Wat dat betreft kon hij de  aanwezigen ook geen hart onder de riem steken: uitgevers zijn erg streng en dat een boek daadwerkelijk uitgegeven wordt, gebeurt slechts op kleine schaal. Daarnaast vind hij het zelf uitgeven van een eigen boek onverstandig. Je schaft dan zelf zo’n 150 boeken aan, die je vervolgens slijt onder vrienden en familie. Verder koopt waarschijnlijk niemand het boek omdat er geen pr aan gegeven wordt, aldus Brosens. Een zinloze, dure investering dus.

Conclusie van de avond voor de auteurs in de dop: blijven schrijven en beleef er vooral veel plezier aan. Want dat je boek ook echt uitgegeven wordt, gebeurt slechts zelden.
John Brosens heeft zelf zeven thrillers op zijn naam staan en zijn nieuwste jeugdboek ‘Een kaart van Berbice’ komt uit in het voorjaar van 2012. Hij hoopt in de toekomst landelijke faam te maken met zijn boeken

Auteur

Rubrieken Activiteiten

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA