BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

2 augustus 2011 @ 08:37 door | Geen reacties

Bibliotheekboek als placemat

vieze-boekjeOmdat ik binnenkort vakantie in eigen land ga vieren, ben ik op zoek naar de nieuwste aanwinsten in de bibliotheek. Het bestaan van e-books ten spijt, ook ik ben van de generatie die voorkeur geeft aan een papieren boek. Bij voorkeur geen ‘oud’ bibliotheekboek. Want om eerlijk te zijn, vaak vind ik bibliotheekboeken ronduit vies.
Toen ik zelf nog boeken opruimde, kon ik het niet laten om zeer regelmatig mijn handen op een dag te wassen. Nee, ik heb geen smetvrees… Gelooft u me, u wilt niet weten hoe er soms oneerbiedig met bibliotheekboeken omgegaan wordt. Een boek gebruikt als placemat of onderzetter, asbak, zakdoek, handdoek, kauwbot voor de hond, toiletpapier, notitieblok; ik noem maar wat op.

Maar over vieze bibliotheekboeken, daar wilde ik het eigenlijk niet over hebben. Wel over lezen, dat lezen de meest ultieme ontspanning is. Dat door lezen de verste reizen, de mooiste dingen en lekkerste gerechten gemaakt kunnen worden, de spannendste avonturen meebeleefd kunnen worden, het ongekende geleerd kan worden, inlevingsvermogen en fantasie gestimuleerd worden en vooral: het egocentrische zelf even vergeten kan worden. Lang leve het verdiept zijn in een boek!

De magie van (leren) lezen
Zo kan ik mij nog goed herinneren dat ik als klein meisje van een jaar of vijf, van de meester op mijn tafeltje mocht staan. Klasgenootjes applaudisseerden, omdat ík het al kon, het mijzelf aangeleerd had: lezen. Apentrots was ik. Zo bevorder ik dan ook heel bewust boekenliefde bij mijn twee zonen van ruim zes en een half. Het protest is dan ook groot wanneer er ’s avonds bij het (soms te laat) naar bed gaan geen boekje meer voorgelezen wordt.

En jawel hoor, één van mijn zonen zie ik het doen. Want hoezeer hij voor mij niet te begrijpen computerspelletjes al beheerst, koste wat het kost wil hij kunnen lezen. Bij alles wat leesbaar is, rijgt hij letters tot woorden, woorden tot zinnen. Zo word ik er ook weer bewust van gemaakt hoezeer de wereld om ons heen verzadigd is door het geschreven woord: reclame, verkeersborden, verpakkingen, bewegwijzering, kleding, vrachtauto’s, gereedschappen, gebouwen, speelgoed, servies, etc. Bestaan er nog voorwerpen waarop géén tekst staat afgedrukt?

Rare titels
Nu goed, een aantal aanwinsten heb ik inmiddels gescoord, zowel voor mijzelf als mijn twee zonen. Daarover na mijn vakantie misschien meer. Als laatste wil ik u het volgende niet onthouden. Regelmatig tijdens mijn rondjes door de bibliotheek, kom ik ze tegen. Rare titels, vreemde titels, opvallende titels, weerstand oproepende titels, nieuwsgierigheid oproepende titels. Zomaar even een greep:

 • Als je in je leven maar één boek leest, lees dan… Ik weet alles! – J. Jacobs
 • Ontdek het gelukscentrum in je hersenen – Pete A. Sanders
 • Zeewater is zout, zeggen ze – Simone Lenaerts
 • Een kameel zonder bult – Jonas Hassen
 • De breibijbel – Lesley Stanfield en Melody Griffins
 • Hallo Tarzan : hoe word je een mannenfluisteraar? – Gigi Sage, Birgit Engel
 • Wzgd? Wat zou Google doen? – Jaff Jarvis

  Zo had ik nog eindeloos door kunnen gaan. Kortom, blijkt maar weer dat de bibliotheek ze heeft: boeken, voor ieder wat wils. Tot over een paar weken!

  Auteur

  Rubrieken Algemeen

  Trefwoorden ,

  Reageren

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA