BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

31 augustus 2011 @ 08:00 door | Geen reacties

Hoe goed ken je jezelf en je vrienden?

Vallen de gesprekken met je partner steeds vaker stil? Of heb je het idee dat je die ene vriend eigenlijk helemaal niet goed zo kent? het-boek-met-1000-vragen

Denk dan eens aan ‘Het boek met 1000 vragen’ van Diederik van den Abeele. Het is geen quizboek waarmee je kunt oefenen voor Triviant of een spelshow. Nee, dit boek, dwingt je goed na te denken over je eigen normen en waarden en wat je belangrijk vindt in het leven.

Het bevat vragen over het geloof, liefde, geld, seks, relaties, familie, politiek en de dood. De vragen zijn heel verschillend. Van ‘ Wie haat u?’ tot ‘ Wat was u liever nooit te weten gekomen?’. De ene vraag (‘Heeft u ooit iets gestolen?’) zal veel gemakkelijker te beantwoorden zijn dan de andere (‘ Wat is de zin van uw leven?’). Ze zetten in ieder geval allen aan tot nadenken over jezelf. Het is dan natuurlijk wel een voorwaarde dat je eerlijk durft te antwoorden!

Gedachten delen
Je kunt dit boek voor je zelf gebruiken, maar nog leuker is het om andere personen erbij te betrekken. Er is geen betere manier om een stilgevallen gesprek weer op gang te brengen dan door een verrassende vraag te stellen. Het is een leuke manier om bijvoorbeeld een nieuwe partner beter te leren kennen of je relatie met anderen te verbeteren. 

Discussies
Ik zag het boek bij onze bibliotheek staan en besloot het mee te nemen als experiment. Ik was benieuwd hoe goed ik mijn eigen vrienden nou eigenlijk kende. Dat bleek wel in orde te zijn; vaak heb je wel een aardig idee van hoe iemand ergens over denkt. Maar het boek blijkt vooral aan te zetten tot een gesprek dat buiten de geijkte paden reikt. Het is een leuke en originele manier om een goed gesprek te voeren. Het dwingt je verder te gaan dan het vragen naar de afstandsbediening of het schamele ‘Hoe was je dag?’.

De vragen zorgen gegarandeerd voor meer diepgaande gesprekstof die vaak in pittige discussies kunnen ontstaan. Dat blijkt wel uit het feit dat wij na een kwartier praten ineens weer het opengeslagen boek op tafel opmerkten. ‘Ohja, zo kwamen we op dit onderwerp!’

Tip
Werk de vragen niet een voor een af, dat haalt de spontaniteit eraf omdat je vooruit kunt lezen. Maar laat je gesprekspartner een vraag uitkiezen voor jou. Of maak er een soort spelletje van: blader door het boek heen en stop op een willekeurige pagina en pik een vraag uit zonder te kijken.

Het boek met 1000 vragen is te leen in de bibliotheek.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA