BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

10 augustus 2011 @ 08:42 door | 2 reacties

Internet: van sex naar Hyves

silhouetteEen oud-collega riep jaren terug: “Ik ga nooit op internet! Het is nog erger dan Sodom en Gomorra”.  Toch is ook hij sinds enkele maanden  te vinden op Facebook.  Waarom nu wel? Omdat de bibliotheek zich zowel met informatieverstrekking als met onderzoek naar juist gebruik daarvan bezighoudt, wilde ik dat verklaren.

Quizzen in de regen
Een passende vraagstelling werd me onverwacht aangereikt: “Waar hield men zich op internet het meest mee bezig vóór de tijd van de sociale media?”. Deze quizvraag werd gesteld op de reünie van het ZomerOrkest Nederland (het ZON) tijdens een tuinfeest met BBQ in de stromende regen. In groepjes moesten aanwezigen de juiste antwoorden verzamelen en, zo riep de quizmaster: “valsspelen mag”. Schets hierbij het volgende beeld: een reünie van muzikanten met een dirigent als quizmaster. Dan krijg je een tenenkrommend beeld van bitonaliteit.

Balans
Muzikanten die bewust mogen valsspelen, linke soep! In tegenstelling tot het bewust afwijken van een partituur, bestond het hier vooral uit het in banaal verwarring zaaien en uit balans brengen van tegenstanders. Dus werden, zo hard mogelijk, hele foute antwoorden geroepen. Een van de deelnemers, een oud-dirigent en begenadigd componist, was het slachtoffer. Zo was hij kennelijk het vaakst met het ZON mee geweest, componist van alle geluidsfragmenten en tegelijk de eerste ZON-baby (geboren uit een in het orkest ontstane relatie). Ook nu werd luid als antwoord zijn naam geroepen, maar hilariteit klonk vooral onder de ouderen toen iemand van de jongeren heel hard “porno!” riep.

Zeitgeist
Laat dat nu wel het juiste antwoord zijn! Op Tweakers.net is in een verslag uit 2005 te lezen dat toen nog zoekmachines hoofdzakelijk worden gebruikt voor het vinden van naakte vrouwen. In 2011 is volgens de Nederlandse Zeitgeistlijst het meest gezochte woord: Hyves! Bij het oplezen van het antwoord waren de reacties erg verschillend: de ouderen mysterieus (beschaamd?) grijnzend: “zie je wel” en de jongeren met ogen als schoteltjes: “neee!”

Statistiek
Kennelijk was dit gezelschap dus een perfecte afspiegeling van de maatschappij, want het verschil in reactie sluit aan bij het onderzoek. Ook dat is te staven: de reünie was van een projectorkest dat ieder jaar opnieuw wordt opgestart (dit jaar voor de 25e keer). De samenstelling van de groep was een heuse mix:

 • De oudste was 65, de jongste 19.
 • Die van 65 claimde het vaakst te zijn mee geweest: 18 keer. Hij was geen muzikant, maar chauffeur van de bus waarmee het orkest rondtrekt. De jongste, het jaar ervoor geselecteerd, zat op nog school.
 • In totaal zijn ca 750 mensen mee geweest, op de reünie waren ca. 200 mensen daarvan aanwezig.
 • De muzikanten (in leeftijd tussen 16 en 23 jaar) worden na inschrijving geselecteerd, en mogen in principe één keer mee. Dan maken ze plaats.
 • Omdat er meer amateurs dan muziekstudenten inschrijven, en de amateurs later van alles zijn gaan doen, zijn alle lagen van de bevolking wel vertegenwoordigd.
 • De deelnemers zijn afkomstig uit heel Nederland.

Mijn oud-collega is op het juiste moment ingestapt.

Auteur

Rubrieken Internet

Trefwoorden

Reageren

2 thoughts on “Internet: van sex naar Hyves

 1. Truus schreef:

  Volgens mij staat in het boek Click van Bill Tancer een vergelijkbaar onderzoek

 2. DickyPedia schreef:

  Goh, leuk! Hij zal het ongetwijfeld andersom opgezet hebben: het kwam voor mij letterlijk uit de lucht vallen :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA