BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

17 augustus 2011 @ 08:28 door | Geen reacties

Pippi Langkous onder de journalisten

Vaessen en haar Al Jazeera-teamZondag 7 augustus was journalist Step Vaessen te gast bij Jelle Brandt Corstius in de 24ste editie van VPRO’s Zomergasten. We kennen haar nog als correspondent Indonesië voor NOVA en NOS. De boeiende televisieavond deed mij uitkijken naar een boek van haar hand, dat die avond ook even ter sprake kwam: Jihad met sambal, dat onlangs door Uitgeverij Prometeus uitgebracht is.

De uit Zuid-Limburg afkomstige Vaessen woont al veertien jaar in Indonesië. Met dit boekje wil ze Nederlanders inzicht geven in deze Aziatische archipel met een overwegend islamitische bevolking. Maar ze houdt ook Nederland de spiegel voor. Bovendien geeft ze een indrukwekkend inzicht in het leven als correspondent.

Intrigerend Azië
Waar komt haar reislust vandaan? Al jong droomt ze thuis, een oude Romeinse hoeve zonder centrale verwarming, van warme landen. Na haar studie psychologie kiest ze voor journalistiek en trekt op 24-jarige leeftijd naar Azië om er eigenlijk niet meer van terug te komen. Ze vindt het een intrigerende wereld.
Als zij zich vestigt in Jakarta woedt er nog een langdurige strijd tegen de dictatuur van Soeharto. Vanaf 1998 wordt dit land als één van de weinige Aziatische landen als een democratie erkend. Ze leert het land en de taal kennen, maar beseft dat ze in haar reportages voor de Nederlandse televisie slechts een summier beeld kan schetsen. Daarom kiest ze in 2006 te gaan werken voor de Arabische nieuwszender Al Jazeera English. Sindsdien kan ze twee tot drie reportages per week maken.

Vaessen vecht tegen het imago van Al Jazeera, dat het ‘de stem van terroristen’ zou zijn. De zender streeft er juist naar om op onafhankelijke wijze afgelegen gebieden zichtbaar te maken voor de wereld. Ze wil mensen laten horen, die nooit gehoord worden. Het wordt hoog tijd dat alle kabelmaatschappijen deze zender als alternatief voor CNN en BBC toegankelijk maken.

Nederland
Toen Step Vaessen net in Indonesië woonde vond ze het niet eenvoudig om het Nederlandse drugs- en anti-discriminatiebeleid uit te leggen. Maar nu ziet zij dat het Nederlandse imago van vrijheid en tolerantie aan duigen ligt. Zij houdt ons voor dat verdraagzaamheid een luxe is, die je jezelf pas kunt permitteren als jij je veilig voelt; als jij je kwetsbaar durft open te stellen. ‘Woorden van haat zijn eenvoudiger te absorberen, dan het ingewikkelde grijze gebied van verdraagzaamheid’. Langzaam beseft ze dat Indonesië haar leert het leven niet te zwaar te nemen. In haar directe medewerker ziet ze ‘dat zij niet verpest is door ambitie en streven naar macht en andere westerse kwalen’.

Rampen
Slechts twee jaar werkte Step Vaessen als journalist in Nederland toen ze al de kans kreeg om naar Azië te trekken. Ze laat zien hoe dat met vallen en opstaan ging. Hoe ze worstelt met het professioneel afstand houden, terwijl ze bij interviews toch contact wil maken en het liefst ook wil houden. Dat is extra zwaar bij dramatische rampen, zoals de tsunami, die begin 2004 alleen al op Atjeh 170.000 slachtoffers maakt. Ze verslaat zoveel rampen en geweld, dat ze ‘het aantal slachtoffers redelijk kan inschatten aan de mate van stank van de lijkenlucht.

Dankbaar
Ook privé maakt ze een moeilijke tijd door als haar huwelijk na ruim 20 jaar in een scheiding strandt en haar ex-man een jaar later zelfmoord pleegt. Ze komt er uiteindelijk sterker uit. Dat beseft ze als ze bij een bezoek aan de Balinese tempel onder de indruk is van het prachtige landschap. ‘Ongelooflijk hè’, zegt een begeleidende priester. ‘Voor deze schoonheid zijn we dankbaar. Wij Balinezen zijn dankbaar voor alles, niets is vanzelfsprekend. Ons eten niet, ons drinken niet, onze natuur niet.’ Het wordt haar duidelijk dat ze eigenlijk nooit erg dankbaar geweest is. Dat ben ik wel voor dit mooie boekje.

Pippi
Vaessen vertelt Brandt Corstius dat zij als tienjarige fan was van Pippi Langkous. Zelf identificeerde zij zich met Annika, de wat angstige boezemvriendin uit de boeken van Astrid Lindgren. Voor mij is Step Vaessen echter zeker een Pippi Langkous: onafhankelijk, creatief, vijand van de grijze middelmaat en voor de duvel niet bang!

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA