BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

8 augustus 2011 @ 09:56 door | 1 reactie

Slow travel in Nepal

nepal

Mijn collega Ron schreef in een eerder blogbericht al over slow reading. In navolging van de slow food-, slow reading- en slow gardeningfilosofie is het concept van het trage genieten inmiddels ook in de reissector aan een opmars bezig: slow travel.

Lijstjes
Heel wat toeristen stellen lijstjes op van alle dingen die ze willen zien en doen. Dat is natuurlijk handig als je een vijfdaagse citytrip naar New York maakt en zoveel mogelijk wil zien.
Bij langere reizen gaan de dingen letterlijk aan je voorbij als je te veel op je programma zet: in plaats van het landschap, de architectuur, de plaatselijke bevolking en hun cultuur op je in te laten werken krijg je een vluchtige, oppervlakkige indruk van de plekken die je juist bezoekt om ze beter te leren kennen. Maar het kan ook anders.

Steeds meer mensen kiezen voor slow travel, een reisconcept dat de nadruk legt op onthaasting en bewuste aandacht voor wat je ziet en meemaakt. ‘Bewust’ of ‘aandachtig’ zou daarom gepaster zijn dan ‘slow’: bewust van je omgeving, met aandacht voor de plaatselijke natuur, bevolking, gebruiken… Je ziet misschien minder maar beleeft des te meer.

Slow
Daarom gaan we in oktober nu eens niet met een groepsreis naar Nepal maar op eigen gelegenheid: we hebben alleen een retourtje Kathmandu en een hotel geboekt. Voor de rest zien we wel. Een paar dagen in en rond Kathmandu, met de bus naar Pokhara om daar een paar dagen te relaxen en te paragliden. En alles in ons eigen tempo: heerlijk!

Natuurlijk nemen we genoeg boeken mee voor 17 dagen slow reading. Of zouden we nu aan ieder één boek genoeg hebben?

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden

Reageren

One thought on “Slow travel in Nepal

  1. Dick schreef:

    Goh, dat is nu precies hoe ik zelf, zonder te weten dat het een term kent, al jaren mijn vakantie (letterlijk) beleef! Ik wens je heel veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA