BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

19 augustus 2011 @ 08:23 door | 4 reacties

Snuffelen aan Twitter

twitter-cartoon2

Ik ga twitteren. Voor de bieb. Althans: dat is de bedoeling.

In het kader van de deskundigheidsbevordering heeft collega PeterQ mij deze week de ins en outs van Twitter uit de doeken gedaan. Verder raadde hij me aan om zelf maar eens op Twitter rond te neuzen om te zien wat er zoal omgaat.

De Wereld van Twitter
Er ging een wereld voor me open! Ik merkte meteen dat Twitter door verschillende gebruikers op een compleet andere manier werd gebruikt. Van serieus: als  nieuwsmedium, als reclamezuil, of om kennis te delen – van onzinnig of hilarisch. Zo heb ik vorige week op Twitter meegeleefd met het eventuele homohuwelijk van Bert en Ernie.

Verbazingwekkend vind ik het dat zoveel twitteraars iedere ademtocht met de wereld willen delen: Zin in verse muntthee, Lekker gedoucht, Lekker geslapen, Lekker… vult u maar in. Wie zit hier eigenlijk op te wachten?
Verder beleven veel gebruikers Twitter blijkbaar als virtuele kroeg of als digitale dorpspomp. Er wordt wat heen en weer gekletst over tv programma’s, nieuwtjes, voetbal en allerlei trivia.

Hoe doen ze het?
Voorlopig volg ik, tussen de bedrijven door, op het HootSuite dashboard de inkomende en uitgaande tweets van de bieb. En vraag ik me af hoe al die twitteraars het voor elkaar krijgen om èn zelf tweets te versturen èn al die binnenkomende tweets te volgen.

Auteur

Rubrieken Geen categorie

Trefwoorden ,

Reageren

4 thoughts on “Snuffelen aan Twitter

 1. @vooghel schreef:

  Nu ga ik @BiebVlissingen zeker volgen!
  Overigens zijn er in praktijk maar weinig twitteraars die “iedere ademtocht met de wereld willen delen”. Doordat je zelf selecteert wie je volgt kun je zelf bepalen hoe betekenisvol de tweets in je timeline zijn. Mijn timeline is een verzameling van collega’s en andere bekenden, nieuwssites en -blogs, cabaretiers, internationale ‘celebrities’, (tech-)journalisten en bloggers, politici, forumleden en een aantal bedrijven. Van de twitteraars die ik persoonlijk ken vind ik het leuk om te lezen wat ze doen (Twitter werd oorspronkelijk beschreven als ‘microblog’), en de twitteraars die ik niet ken plaatsen dat soort tweets niet.
  Mijn eigen tweets zijn een verzameling van wat ik doe/meemaak, van wat ik tegenkom op internet (soms aangevuld met commentaar) en reacties op andermans tweets.
  Twitter is namelijk ook een communicatiemedium; omdat je op tweets kunt reageren, kunnen hele conversaties ontstaan. Conversaties op Twitter hebben me al een flesje Zeeuwierjenever van @Slijterijmeisje en vrijkaartjes voor een try-out van @erikvmuiswinkel opgeleverd. En natuurlijk is het leuk als een twitteraar met >1 mln followers reageert op je ‘mention’ aan hem/haar, of jouw bericht ‘retweet’, zoals mij al een paar keer is overkomen.

  Veel succes en plezier daarom met het gebruik van Twitter, ik volg je op de voet ;-)

 2. Els schreef:

  Dit bericht heb ik natuurlijk via twitter opgepikt. Het wordt een manier van werken, twitter volgen, reageren, zelf je nieuws twitteren … Veel succes, mede namens @bieblekijssel; @elsmvst

 3. Marianne schreef:

  @vooghel: Bedankt voor je stimulerende reactie!
  Natuurlijk zie ik de voordelen van Twitter als sociaal medium, zowel serieus als voor de fun. Van de waarde van Twitter bij verspreiding van nieuws hebben we de laatste tijd genoeg voorbeelden gezien.
  Mijn verwondering geldt met name het feit dat zoveel mensen er constant mee in de weer lijken te zijn. Wanneer doen ze dat allemaal? Bij mij blijft het in elk geval voorlopig beperkt tot twitteren achter mijn pc. Op mijn werk.

 4. Marianne schreef:

  @elsmvst: Dank je wel!
  Twitter moet nog een beetje in mijn systeem komen, vrees ik, maar dat gaat vast lukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA