BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

3 augustus 2011 @ 07:55 door | Geen reacties

Stoempen door de Delta

fietsen-in-zeelandZoals dichter en journalist Paul Scott Mowrer het zo mooi wist te zeggen: “Er is niets dat boven wandelen gaat als je een gevoel voor een land wil krijgen. Een fijn landschap is als een muziekstuk, het moet in het goede tempo worden gedaan. Zelfs een fiets gaat te snel”. Maar als je minder tijd hebt is een fiets ook heel prettig.

Of  beeldend kunstenares en ‘fietsprinses’ Roos Stallinga uit Amsterdam dit ook heeft gedacht toen ze kou en wind trotserend op de fiets stapte, weet ik niet. Wel werd ze op slag verliefd op Zeeland.

In het spoor van Giro en Tour vorig jaar was haar boek ‘Rij met me mee ZLD’ over fietsen in Zeeland een groot succes. Hoewel ik van het bestaan af wist, ontdekte ik pas onlangs de bijzondere charme van dit boekje. En daar wil ik u graag op attenderen. Want wie wordt er niet gepakt door de vrolijke uitstraling, de voortreffelijke foto’s en de speelse tekeningetjes in dit verrassende gidsje?

Belevingsboek
Het is gebaseerd op ‘Ride with me NYC’, een fietsgids voor New York dat Stallinga tijdens een eerder verblijf in de Verenigde Sta-ten schreef.  En is eigenlijk meer een kijk- en bladerboek dan een fietsgids. “Het is een belevingsboek”, zegt ze zelf. “Een boek dat prikkelt en uitnodigt om zelf naar Zeeland te gaan en het zelf te ontdekken”. Maar het laat ook fietsende Zeeuwen op een andere manier naar hun provincie laat kijken.

Om het boek te kunnen maken, heeft Stallinga maandenlang op de fiets door Zeeland gezworven. Dat leidde tot een handzaam boekje waarin behalve tien routebeschrijvingen en een aantal suggesties van cafés, restaurants en winkels ook interviews met Zeeuwen staan. Zo interviewde Stallinga de Thoolse schrijver Kees Slager, wijnboer Johan van de Velde in Dreischor en oud-wielrenner Maarten Ducrot, die vertelde hoe hij tijdens trainingsritten in Zeeland werd gesloopt door Jan Raas en Cees Priem.

Beest
Stallinga is vooral onder de indruk van de Oosterscheldekering. “Rauw en mooi, indrukwekkend en het heeft ook iets verdrietigs – vond ik. Het beest ‘de zee’ is gevangen. Je ziet haar grommen en briesen, en dan zo hard als mag door de sluizen stromen.” Daar gaat ook je hart sneller van stromen. Ontdek het ware Zeeland, dijkje voor dijkje, polder voor polder, trap voor trap. Niet vers van de pers, maar wel van harte aanbevolen voor iedere Zeeuw en niet-Zeeuw!

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA