BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

5 augustus 2011 @ 08:57 door | 1 reactie

Vasthouden dat leesplezier!

dr-philBovenstaande kop  zou een advies van Doctor Phil kunnen zijn. Alleen moet u dit serieuzer nemen dan u doorgaans doet met deze Amerikaanse psycholoog en televisiepresentator. Hopelijk geniet u van een heerlijke vakantie of wellicht hebt u deze net achter de rug. Dan is het belangrijk dat u uw uiterste best doet om die meest genoeglijke momenten, die dagen dat u eindelijk weer een écht aan lezen toekwam, nu eens goed vast te houden!

Ik schrijf u geen medicijnen voor, maar gewoon twee goede boeken om daarbij behulpzaam te zijn. Boeken die een rust uitstralen, dus geen pageturners of thrillers, en u weer eens met meer dan beide benen op de grond brengen. Mag ik u Detlev van Heest voorstellen?

Microscopische precisie
Hij debuteerde in het voorjaar van 2010 met de roman De verzopen katten en de Hollander. Het boek vormt een tweeluik met de roman Pleun die in het najaar van 2010 verscheen. Ogenschijnlijk boeken van bescheiden omvang, maar schijn bedriegt. Ze zijn goed voor weken leesgenoegen!
Ik breng ze graag onder uw aandacht omdat ze meer dan bijzonder zijn. Het eerstgenoemde boek speelt zich af op een stukje Japan van amper één blok huizen. Van Heest is zelf de hoofdpersoon en beschrijft met microscopische precisie zijn relatie met zijn vrouw, wat hem zoal overkomt, hoe hij met zijn buren omgaat en hoe het de dieren in en om het huis vergaat.

Mij stonden onmiddellijk overeenkomsten met de schrijfstijl van Han Voskuil op het netvlies. Niet vreemd, omdat later bleek dat Van Heest en Voskuil bevriend waren en eerstgenoemde overduidelijk door laatstgenoemde geïnspireerd en beïnvloed is. Gelukkig maar, want hiermee kunnen we toch weer verlangend uitzien naar meer van al dit moois.

Katten
De verzopen katten en de Hollander moet u beslist als eerste van de twee ter hand nemen. Het is een rustig kabbelende introductie op het echtpaar Van Heest, het gepieker van Detlev zelf en zijn warme en soms intrigerende belangstelling voor de buren om hem heen. Als correspondent van een krant doet hij verslag van Japans nieuws, maar het wordt duidelijk dat er steeds minder uit zijn pen komt. Als u eens wil proeven van zijn schrijfstijl, dan is zijn analyse over de Japanse economie in Trouw (De Verdieping) van 24 mei 2000 een mooie illustratie. Hij twijfelt meer en meer aan het nut van zijn reportages.

Jeroen Vullings en Bart Temme schreven er uitvoerige recensies over. Het boek werd genomineerd voor de Anton wachter Prijs, maar dat was volgens de auteur een vergissing. Hij kwam als parkeerwachter te Hilversum meer in aanmerking voor de Anton parkeerwachtersprijs. Het boek bleek een opmaat tot meer.

Lezenswaardig
Een voortkabbelend vervolg zat er niet in. Zonder al te veel te willen verklappen, moet ik benadrukken dat Pleun erin hakt als een bijl. Meer en meer concentreert de schrijver zich op zichzelf en analyseert hij zijn relaties. Hij is op het eind van De verzopen katten… al geëmigreerd van Japan naar Nieuw-Zeeland en trekt daar redelijk intensief op met een bescheiden aantal mensen. Pleun, een ook uit Nederland geëmigreerde ex-zeezeiler, speelt daarin de hoofdrol.
Arjen Fortuin
komt in zijn recensie in het NRC tot de conclusie dat Van Heest “een benijdenswaardige boerenlul”‘ is. Costijn van der Ploeg houdt het erbij dat Van Heest toch vooral “‘een exhibitionist op een eiland” is. Kortom: een lezenswaardige figuur.

Geniet ervan. Ze zeggen dat u het waard bent!

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden ,

Reageren

One thought on “Vasthouden dat leesplezier!

  1. Els schreef:

    Kees, hartelijk dank voor deze boekentip! Ik had nog nooit van Detlev van Heest gehoord en ben nu in deel 2 bezig. Bijzondere boeken, verslavend. In de NRC zag ik dat er een derde deel verschijnt, terug naar Japan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA