BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

9 augustus 2011 @ 08:15 door | Geen reacties

Zo leuk kan poëzie dus zijn

jeannette-rijks

Wij beloofden het u vorige week al: een gastbijdrage van de dichteres die met haar haiku de Vlissingse Gedichtenwedstrijd won over haar bezoek aan het poëziefestival in Deventer. Hieronder het verslag van haar belevenissen in het hoge noorden…

Felicitaties
Het feestweekeind begon al op vrijdag. Want toen ik nog snel even wat bibliotheekboeken terugbracht in Oudenbosch, werd ik begroet met een zonnig ‘Gefeliciteerd!’
Lizette van Trier, die voor ‘onze bieb’ het weblog verzorgt, had in het Vlissingse Biebblog de aankondiging van de gedichtenwedstrijd gezien en gedacht: ‘Die mevrouw kén ik…’ Klopt. En dus feliciteerde ze mij op vrijdagmiddag, vlak vóór het vertrek naar Deventer, waar ik samen met mijn man Ron mocht genieten van de prijs die mijn winnende gedicht me had gebracht.

Eerst genieten van het poëziefestival waar tal van grote dichters hun eigen werk ten gehore brachten. Daarna een werelds diner voor twee in Restaurant Boas, dan een overnachting in een gezellig klein bed-and-breakfast waar het heerlijk toeven was en tot slot, om het af te maken, de jaarlijkse boekenmarkt van Deventer.

Drommen in de dreigende regen
Over een paar dingen wil ik meer kwijt. Ik had geen idee dat er zo veel mensen zijn die bereid zijn in drommen op rij te wachten tot De Auteur zijn Boodschap komt vertellen. Om vervolgens het gedicht hem (of haar, soms) van de lippen lezen. Kortom, het was druk, ondanks de steeds dreigende regen en de stevige wind.
Het meest heb ik genoten van Komrij, die buitengewoon vrolijk aankondigde vooral weer veel sombere gedichten te zullen voordragen. Zijn bekende overdrijving kwam in het declameren van eigen werk voortreffelijk tot zijn recht. Het verdoezelde af en toe de diepte en genadeloze ernst van zijn gedichten die tot tranen kunnen ontroeren.

De ervaring in restaurant Boas: het eten was fantastisch en bezorgt ze plaats nummer twee van mijn favoriete plekken om te eten. De sfeer, het gastheerschap en de toewijding van zowel Peter van Emde Boas, zijn vrouw Angélique en niet te vergeten Max – die ik een grote toekomst in dit vak voorspel – zorgen voor plaats op nummer één. Gaan eten daar, als je ooit de kans krijgt!

Tot slot wil ik natuurlijk de Bibliotheek Vlissingen en Stichting Vlissingen Promotie bedanken. Ron en ik hebben een onvergetelijk weekeind in Deventer gehad. Of, zoals Ron zei: “Moet jij niet eens wat vaker een literaire prijs winnen?” Super, mensen, allemaal heel hartelijk bedankt!

Jeannette Rijks

Auteur

Rubrieken Poëzie

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA