BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

30 september 2011 @ 09:00 door | Geen reacties

Chemie is overal

chemie

Chemie is leuk, interessant, nuttig. En dat willen we tijdens het Internationaal Jaar van de Chemie 2011 graag aan iedereen laten zien. Overal in Nederland worden activiteiten georganiseerd die iets met chemie te maken hebben. In samenwerking met Thermphos is in Bibliotheek Vlissingen de reizende expositie ‘Chemie is overal’ te zien.

Ongemerkt is iedereen met chemie bezig. Van het simpel het koken van ons voedsel,  het mengen van suiker door de koffie tot ingewikkelde fabricageprocessen: chemie is inderdaad overal. Zo ook in de pilletjes en drankjes van de apotheek.

Van de Sande
De bekende Vlissingse apotheker J.M.H. Van de Sande nam zijn vak meer dan serieus. Waar nu de pillen en poeders van fabrieken komen, werd door hem en zijn assistenten vaak specifieke medicatie bedacht en zelf gemaakt. Daarvoor verzamelde hij veel bijzondere chemicaliën, waarmee hij in zijn laboratorium  experimenteerde met verrassende resultaten. Zijn verzameling van chemicaliën en laboratoriumspullen is daarom ook bijzonder te noemen.

Hofje met buste
Naast dat hij een bijzondere persoonlijkheid was, waarvoor zijn assistenten nog warme gevoelens hebben, was bij begaan met de ziekten van zijn klanten en zocht net zo lang door tot hij het juiste medicijn gevonden had. In de politiek was hij eenvoudig, maar rechtlijnig en niet voor niets vertegenwoordiger van de Boerenpartij. Vanwege zijn verdiensten voor de Vlissingse samenleving is in ‘zijn’ hofje in de Hobeinstraat (Hofje Van Verre, genoemd naar een 19e eeuwse beheerder) een buste van de apotheker geplaatst.

Nagedachtenis
Na zijn overlijden is door zijn voormalige compagnon Michiel Snoek samen met zijn weduwe een plan gemaakt om in zijn geliefde hofje een museum te stichten, waar niet alleen zijn nagedachtenis in stand wordt gehouden, maar ook de zoektocht naar (farmaceutische) chemie aanschouwelijk wordt gemaakt. Die plannen krijgen steeds meer vorm.
Een kink in de kabel was dat de eigenaar van de panden bij de ontruiming (de apotheek zelf is overgenomen door een groot concern en verhuisde vorig jaar) per ongeluk veel van de originele inventaris heeft laten vernietigd. Maar met kunst en vliegwerk bleef toch gelukkig een restant behouden.

Kennismaand 2011
Samen met de HZ en gesteund door veel Zeeuwse Chemische bedrijven wordt ondertussen gewerkt aan een inrichtingsplan waarmee het museum annex informatiecentrum kan worden vormgegeven. Om een beeld te krijgen is de tentoonstelling in onze bibliotheek eigenlijk een prachtige opmaat.

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA