BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

13 september 2011 @ 08:34 door | Geen reacties

Die goeie ouwe tijd is voorbij

goeie-ouwe-tijd

De zomervakantie is weer voorbij. Bibliotheekmedewerkers zijn weer volop in de running. Als het gaat om bezuiniging op de bibliotheek, lijkt de tijd wat stil te staan. Niets is echter minder waar. Achter de schermen wordt nog veel onderzocht en aan het eind van dit jaar zal duidelijk worden hoe het Vlissingse bibliotheekwerk in combinatie met vijf ton te bezuinigen georganiseerd is. Een spannend verhaal waarover voor klanten en medewerkers hopelijk snel duidelijkheid over komt.

Miljoenen bezuiniging op cultuur
Dat er op de bibliotheek in Vlissingen flink bezuinigd wordt, daar zijn wij de enige niet in. Overal in het land sluiten bibliotheken hun kleinere filialen, worden er kleinere mediatheken in scholen ingericht, worden collecties ingekrompen, abonnementsprijzen verhoogd, etc. Het is een gevolg van 48 miljoen bezuinigingen op de cultuurbegroting door het rijk. Wat nog eens verder oploopt tot in totaal 205 miljoen in 2014.

Dit zijn enorme, nauwelijks te bevatten bedragen. Ik kwam ze tegen in een onderzoek dat in opdracht van het ministerie van OCW is uitgevoerd door de DSP-groep: ‘Bezuinigingen van gemeenten en provincies op kunst en cultuur.

In dit rapport wordt gemeld dat er als eerste op het bibliotheekwerk bezuinigd wordt, zowel door provincies als door gemeentes. Omdat de bibliotheek als culturele instelling de meeste subsidie ontvangt, wordt verwacht dat bibliotheken één of meer vestigingen sluiten, meer digitaal en doelgroep gericht en meer vanuit een centrale bibliotheek gaan werken. Daarbij worden twee richtingen gezien:
1.    Terugkeren naar de basale taken van de bibliotheek
2.    Kiezen voor vernieuwende (en goedkopere) vormen van bibliotheekwerk.

In de pas
Wat dit betreft kan ik gelukkig tot de conclusie komen dat Bibliotheek Vlissingen hiermee in de pas loopt. De ontwikkeling van een nieuwe website is in volle gang en vorige week is er weer een nieuwe mediatheek geopend in de brede school Het Kroonjuweel én wordt onderzocht hoe in een kleinschaligere vorm als bibliotheek, onze doelgroepen bediend kunnen blijven.

Rijen klanten met stapels boeken, een volle kantoortuin met druk met elkaar overleggende  collega’s, rinkelende telefonen; die goeie ouwe tijd is gewoon voorbij. Tijdens het schrijven van dit bericht, op een willekeurige doordeweekse werkdag, telde ik: negen klanten en twee personeelsleden in de publieksruimte en zeven personeelsleden in de kantoortuin (met ongeveer 30 bureaus beschikbaar).

Zó’n laag aantal klanten en  medewerkers, in zó’n groot gebouw als  ’t Spui,  het overtuigt mij er weer van dat het inderdaad goedkoper en kleiner kan.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA