BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

27 september 2011 @ 08:35 door | Geen reacties

Drijvende bibliotheken

Queen Mary 2 bibliotheekAls bibliotheek in een maritieme stad kom je wel eens klanten tegen met ‘speciale’ wensen. Denk bijvoorbeeld aan de stoere zeebonk die zijn leeshonger wil stillen tijdens zijn vijf maanden lang durende offshore bestaan. Dan is een uitleentermijn van 21 dagen knap lastig.

Boekenkisten
Gelukkig kunnen Nederlandse zeelieden boekenkisten lenen via de ‘Bibliotheek voor Varenden’, een dienst van de Bibliotheek Rotterdam. Varende lezers maken hiervan gretig gebruik, zodat soms wel 600 boekenkisten met in totaal 24.000 boeken op zee rondzwerven.

In zo’n boekenkist zitten veertig boeken, zowel romans als informatief. De uitleentermijn is onbeperkt en gedurende het jaar kunnen de kisten zo vaak geruild worden als men wenst. Kijk daar wordt Popeye nu vrolijk van.

Decadentie
De bemanning en passagiers van het kolossale en zeer luxueuze cruiseschip de Queen Mary 2 hoeven voor hun literaire uitspattingen niet te slepen met zware leeskisten. Want de QM2, zoals ze liefkozend heet, heeft werkelijk alles. Met een lengte van 345 meter en een hoogte van 72 meter biedt het 2620 passagiers en 1253 bemanningsleden onderdak. Aan boord – naast vijf zwembaden, restaurants, een theater met duizend stoelen, tennisvelden, een basketbalveld, een ballroom, een planetarium (!) – de grootste drijvende bibliotheek ter wereld met zo’n tienduizend boeken.

Deze ‘ocean liner’ van Cunard Line (Benelux-site) is het toppunt van drijvende decadentie. Het varende vermaakscentrum heeft een gevuld programma met lezingen, cursussen, dans- of bridgelessen, wijnproeverijen, concerten, bals, shows, enzovoort. Daar is nauwelijks tijd om te lezen, zou je zo denken. Toch worden bij een transatlantische reis al gauw 1.000 boeken uitgeleend, waarvan slechts twee tot drie titels niet worden teruggebracht.

Weelderig
De Queen Mary 2 bibliotheek (filmpje) bestaat uit 700 vierkante meter en is gelegen op dek 8, met uitzicht op de boeg van het schip. De bibliothecaresse is gestationeerd bij een servicepunt dat zowel de bibliotheek als de aangrenzende boekhandel bedient. De boeken staan in stijlvolle, verlichte mahoniehouten kasten achter glas. Dikke tapijten dragen bij aan een weelderig decor waarin passagiers uitgenodigd worden eens lekker te grasduinen in de collectie. Comfortabele stoelen en leren banken maken deze unieke bibliotheek compleet.

Cunard Line heeft overigens een traditie hoog te houden als het gaat om het lezen op volle zee. Begin 20e eeuw ontwikkelde deze firma een systeem van ‘reizende bibliotheken’, een soort mini-collecties die van het ene schip naar het andere schip werden overgeheveld. Pionierswerk dat uiteindelijk is uitgegroeid tot de huidige pracht en praal van de QM2 Library.

Deze sfeervolle bibliotheek voor de ‘happy few’ staat echter wel mijlenver af van de boekenkisten die vandaag de dag nog steeds worden verscheept.

Auteur

Rubrieken Dienstverlening

Trefwoorden , ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA