BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

2 september 2011 @ 08:00 door | Geen reacties

Fietsen in je hoofd

omslag_filosofievdheuvel:Opmaak 1.qxdIk reis graag. Als ik tijd en geld genoeg had, was ik zeker vier keer per jaar de hort op. Niet dat ik mag mopperen met jaarlijks een paar weken Zuid-Frankrijk en tussendoor nog wel een ander land binnen of buiten Europa. Maar als het zou kunnen…

Gelukkig kan ik ook erg genieten van andermans reisbeschrijvingen. Vooral boeken over fietstochten door andere landen vind ik fascinerend. Zo heb ik met veel plezier het boek De filosofie van de heuvel van Ilja Leonard Pfeijffer gelezen.

Fietsreis naar Rome
Op 1 juni 2008 besluiten Pfeijffer, een dichter van ruim 100 kilo en zijn geliefde, een Russische fotografe, om vanuit Leiden naar Rome te fietsen.
Ze zijn niet getraind, vooral hij niet, en compleet onvoorbereid. Hij heeft voor 95 euro een zesdehands Batavus-racefiets gekocht bij de Turkse fietsenmaker om de hoek en zijn vriendin verplaatst zich op haar oude mountainbike.
Als ze Leiden uitfietsen, weten ze al meteen niet of ze vervolgens links- of rechtsaf moeten slaan om naar Rome te komen. Ze kiezen voor richting Zoeterwoude-Dorp en ja hoor, dat blijkt de goeie kant te zijn.

Het boek is hun gezamenlijk verslag in woord en beeld, van een fietsreis naar Rome via Zoeterwoude-Dorp, Tilburg, Marseille, Genua en Pisa, over heuvels, bergen en cols, langs wijnkelders en wegrestaurants, parkeerplaatsen en snelwegen.

Filosofie
De heuvels onderweg maken het hem niet makkelijk. Daarom bedenkt Pfeijffer zijn filosofie van de heuvel. Eerst meent hij dat de heuvel plat is. Daarna stelt hij zich voor hoe de heuvel een slapende reus is, waar hij zo licht en stil mogelijk overheen moet. Maar bij elke nieuwe heuvel lijkt hij gedwongen zijn theorie te herzien.

Na 41 dagen en 2600 kilometer komt het duo op 11 juli aan op Campo dei Fiori in het hart van Rome. Overigens maken ze daar al snel rechtsomkeert om terug te gaan naar Genua en er zich te vestigen.

Dromen…
Een reden waarom dit boek me zo boeide is het feit dat zo’n reis zo bereikbaar lijkt. Zo simpel is het blijkbaar: je stapt op je fiets, rijdt richting zuiden en verder zie je wel. Als Pfeijffer het kan, kan ik het ook, denk je.

Ach, een mens moet toch wat te dromen hebben… Gelukkig zijn er in de bieb nog meer boeken over verre fietstochten.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA