BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

16 september 2011 @ 08:27 door | Geen reacties

Puberale Britse luchtigheid bij FBTS

Film by the Sea is al 7 dagen in volle gang. Vooral literatuur staat centraal dus films kijken is deze week voor bibliotheekmedewerkers a part of the job. Het kan onprettiger. Dit jaar besloot ik vooral Leo’s tips te zien. De kritische blik van deze ervaren filmdirecteur moet toch garant staan voor kwaliteit. En dat valt tot nu toe zeker niet tegen.

Oliver Tate in SubmarineNa de relatief zwaardere Franse kost van ‘La guerre est declaree’ en ‘Apres le sud’ vond ik het halverwege het filmfestival tijd voor wat Welshe luchtigheid in de vorm van ‘Submarine‘. Omschreven door Leo als: Leuk, fris, energiek en jong is deze ‘coming of age’.

‘Submarine‘ is een boekverfilming van Joe Dunthorne, over een vijftienjarige jongen uit Wales met een depressieve vader en een moeder die er vandoor wil met haar surfleraar. In de film is dit overigens aangepast in de nieuwe buurman die gezegend is mystieke krachten, Ninjavaardigheden en een belachelijke haardracht.

Na de dood
Hoofdpersoon Oliver Tate heeft een fantasievolle kijk op de wereld. De film opent subliem met een gekoesterde dagdroom van Oliver: hij beeldt zich graag de reacties in van familie, vrienden en bekenden wanneer zij het nieuws horen dat hij is overleden. Van hysterisch huilende meisjes tot een journalist die voor zijn school staat en spreekt van een tragisch verlies. Vanaf dat moment wist ik dat ik goed zat in zaal 6:  een komische puberfilm met een zwaar sarcastisch ondertoontje.

Triest en lelijk
Het verhaal is overigens niet bijster origineel ( eerste vriendinnetje, huwelijksproblemen ouders, liefdesverdriet….) De hoofdpersonen zijn echter zo overdreven triest( en vooral fysiek lelijk) neergezet, dat zij een karikatuur vormen van zichzelf. Het deed me daarom ook vaak sterk denken aan de hilarische dagboeken van de dertienjarige Adrian Mole.

Kijken
‘Submarine’ draait deze week nog op zondag 18 september om 17.45 uur in Cinecity.
Voor wie ‘m al gezien heeft en meer van dit genre wil: ‘The Guard’ is een Ierse misdaadkomedie met dezelfde soort over the top humor. Draait deze week nog op: vrijdag 16 september en zondag 18 september om 21.15 uur.

Denk dan overigens meteen nog even aan onze kortingsactie.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA