BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

20 oktober 2011 @ 09:54 door | 1 reactie

Met je kop in het zand!

ebookAfgelopen weekend vond in Duitsland de jaarlijkse Frankfurter Buckmesse plaats. En u zult het geloven of niet, men had het op deze reusachtige boekenmarkt, waar zo’n 7.000 exploitanten aan honderdduizenden bezoekers hun nieuwe titels presenteren, nu eindelijk eens over elektronische boeken.
Natuurlijk niet in positieve zin. Natuurlijk ook niet in constructieve zin! Nee, alleen op angsthazerig zielige toon werd gesproken over de criminele consument, die het vertikt om elektronische boeken te kopen: ze downloaden eBooks voor niks!!

Stagnerende omzet
In Nederland wordt er door uitgevers en boekhandelaren nog niet zoveel aandacht aan besteed. Elektronische boeken maken in Nederland immers nog maar 1,5% van de omzet van uitgevers uit. Een te verwaarlozen aandeel. Ik kan ze geruststellen, want als uitgevers zo met eBooks blijven omgaan, zullen dergelijke publicaties ook nooit meer dan twee procent van hun stagnerende omzet gaan bedragen. Het gemiddelde eBook wordt namelijk te koop aangeboden voor 80% van de prijs van een gedrukt exemplaar.

Er is geen consument die dat snapt. Hoe kan het dat een boek, dat niet gedrukt hoeft te worden, niet ingebonden, niet vervoerd, niet op voorraad gelegd en nooit in de ramsj gedaan hoeft te worden, toch nog tachtig procent van dat ouderwetse boek moet kosten? Iedereen snapt dat er maar één reden voor te bedenken is: dat uitgevers en boekhandelaren hun bedrijfjes koste wat het kost overeind willen houden.

Muziek
En er was zo’n mooi voorbeeld. De muziekindustrie maakte immers tien jaar geleden precies dezelfde fouten. Ook zij brachten downloadbare muziek voor iets minder dan de prijs van een gewone CD. Niemand pikte dat en ging bij gebrek aan beter illegaal downloaden.
Juist in een maand waarin zoveel gezegd is over de betekenis van Apple-verkoper Steve Jobs, zou bij boekenuitgevers toch een lichtje moeten opgaan. ‘Jobs heeft de muziekindustrie gered!’ zo kopten kranten. ‘Met iTunes bood Jobs consumenten een redelijk alternatief om betaalbaar muziek te downloaden.’ Silvana Simons vergoddelijkte Steve Jobs in haar optreden in De Wereld Draait Door, vooral om die reden. Door iTunes kunnen muzikanten nog van hun muziek leven.

Oorzaak
Nederlandse uitgevers zoeken de oplossing van het kwaad nog helemaal bij de politiek (straffe wetgeving) en justitie (strenge vervolging). In de Duitse discussie wordt gelukkig al gezocht naar de oorzaak. Illegaal kopiëren is aantrekkelijk door de lage prijs, de goede kwaliteit en het veel grotere aanbod dan in het ‘legale’ circuit.
Aan dat laatste wil men iets gaan doen. Zelfs de kleinste uitgevers komen op de Buchmesse met elektronische versies van hun boeken en zullen uiteindelijk mee moeten met een redelijk alternatief: eBooks lezen voor hooguit één of twee euro.

Onbegrijpelijk dat de branche van openbare bibliotheken niet in staat is een dergelijke distributie op poten te zetten. Die organisaties kunnen er ook voor zorgen dat dergelijke inkomsten ook gaan naar de meest rechthebbenden: de auteurs! Deze mensen, die aan de basis staan van deze hele bedrijfstak, zijn namelijk het meest de dupe van de voortdurende halsstarrigheid om te leren van wat in de muziekindustrie door schade en schande ontwikkeld is.

Auteur

Rubrieken Nieuws

Trefwoorden ,

Reageren

One thought on “Met je kop in het zand!

  1. Tim schreef:

    Is dit echt een recent verhaal van 20 oktobober?
    Het spijt mij erg, maar dit verhaal ken ik al ruim 3 jaar.
    En het weerzinwekkende aan dit verhaal is wel, dat er in die drie jaar niet bijster veel aan de anti-lobby en treuzeltechnieken ten aanzien van het eboek is gedaan. SCHANDE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA