BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

20 oktober 2011 @ 12:40 door | 4 reacties

Witte jassen in de bieb

Gisteren was de vierde verdieping van ’t Spui omgetoverd tot een heus laboratorium. Mannen en vrouwen in witte jassen met veiligheidsbrillen op richten onze tafels in met allerlei potjes en flesjes met kleurstoffen, pipetjes, roerstaafjes en vloeistoffen met ingewikkelde namen!

Chemie is overalproefjes-doen
In het kader van de Kennismaand organiseerde medewerkers van Thermphos een workshop chemie voor kinderen van 6 t/m 12 jaar in de bibliotheek. Want een chemisch bedrijf mag best ook eens van een andere kant belicht worden. Het gaat niet alleen om giftige stoffen die slecht zijn voor onze gezondheid. Chemie is overal! Zo opende de presentatie die middag dan ook. Thermphosmedewerker Emiel legt uit: “Chemie is kijken wat stoffen doen, als je ze met elkaar mengt. Het meest bekende voorbeeld van chemie is water. Water kun je zien als twee stoffen die verkering met elkaar krijgen. Het stofje H ( waterstof) vraagt verkering aan het stofje O (zuurstof) en samen worden ze water (H2O).”

Mengen en mixen
Maar voor deze theorieles waren de kinderen eigenlijk niet gekomen. Zij popelden om alle stoffen, flesjes, en lepeltjes die op hun lagen te wachten, te gaan gebruiken! Met schorten voor en grote brillen op, leken zij even later wel echte chemici. En dat werden ze ook! Na heel wat mengen en vooral veel schudden, ontstonden vanuit verschillende stoffen ineens stevige haargels, plakkerig slijm en schuimende shampootjes! Wie had gedacht dat het zo gemakkelijk ging…

Dat chemie leuk kan zijn, bleek uit de enorme belangstelling voor de workshop en het enthousiasme waarmee de kinderen weer naar huis gingen. Dat kwam natuurlijk mede door het rijkelijk gevulde tasje dat ze van Thermphos mee naar huis kregen. De snoep, chips en cola in de tas zijn allemaal artikelen waar een product van Thermphos in verwerkt is.

Bekijk bovenstaand fotoalbum voor een uitgebreid sfeerverslag van deze geslaagde middag.

Auteur

Rubrieken Activiteiten

Trefwoorden

Reageren

4 thoughts on “Witte jassen in de bieb

 1. lp schreef:

  Zoon kwam enthousiast thuis, was erg leuk geweest, graag meer van dit soort dingen!!(een meerdelige workshop?) helemaal leuk, ook als dit iets hogere kosten met zich mee zou brengen, wat begrijpelijk zou zijn. Super! en complimenten voor Thermphos.

 2. Uitleentje schreef:

  Dank voor de complimenten, het was inderdaad een prettige samenwerking zo! We houden ons aanbevolen voor tips voor andere (jeugd)activiteiten in de bibliotheek. U kunt uw ideeen altijd mailen naar activiteit@spui.nl

 3. Lisanne schreef:

  mijn zoontje vond het ook super leuk ! bedankt !

 4. chloe schreef:

  Bedankt! Mijn kinderen vondenh het superleuk!!
  Voor herhaling vatbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA