BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

30 november 2011 @ 09:14 door | 1 reactie

Slow reading in Nepal?

witte-tijger

Het is even schrikken: na ruim twee nagenoeg internetloze weken in Nepal blijk ik opeens aan de beurt te zijn om een blogbericht te schrijven. In de weken dat ik met mijn jongste zoon door Nepal reisde, heb ik eerlijk gezegd geen enkele gedachte gewijd aan de bieb, laat staan aan een blogbericht.

Slow travel
Wel hebben we lekker in ons eigen tempo rondgereisd: slow travel dus.
Zo hebben we o.a. tempels en een stupa bezocht, hebben we gewandeld en geroeid, zijn we gaan paragliden en heeft zoonlief op een Royal Enfield Bullet motorfiets 160 kilometer door de Himalaya gereden. Nee, ik zat daarbij niet achterop.

Wel heb ik zo nu en dan een uurtje in een internetcafé in Kathmandu of Pokhara doorgebracht om het thuisfront per mail op de hoogte gehouden van ons wel en wee. Voor een luttele 70 Nepalese rupees (= € 0,65) per uur.

Slow reading?
Ondanks dat collega Ria mij haar e-reader met 900 e-books leende, hebben we in Nepal toch nog een aantal boeken gekocht. Ze waren er namelijk spotgoedkoop. Gedrukt in Pakistan en Bangladesh, maar niet van echt te onderscheiden. Net zoals cd’s, The North Face outdoorkleding, rugzakken en pashminas. Trouwens: wat niet?

Ook tijdens deze reis was er tijd genoeg om te lezen, al of niet tussen de bedrijven door. We hebben in die 17 dagen, afgezien van de Nepal Lonely Planet, samen 11 boeken gelezen. Is er dan eigenlijk nog sprake van slow reading?

Witte tijger
We hebben allebei erg genoten van het boek ‘The white tiger’ van Aravind Adiga. Het is het verhaal van Balram, die wordt geboren in een arm deel van India. Al vroeg moet hij hard werken voor de kost zonder uitzicht op een goede toekomst. Dan heeft hij het geluk dat hij als chauffeur wordt gehuurd door een rijke landeigenaar.
Hij rijdt door India en komt in aanraking met een totaal andere cultuur dan die hij gewend was. Hij wordt er corrupt door. Uiteindelijk kan hij de verleiding van het geld niet weerstaan en hij vermoordt zijn baas. Met het buitgemaakte geld bouwt hij een nieuw bestaan op. Nu gebruikt hij de corruptie van de mensen om hem heen om tot rijkdom te komen zonder enig gevoel van wroeging.

Een prachtig boek, dat leest als een trein. De sfeer en entourage van Nepal en India, met hun kastenstelsel en corruptie, zijn vergelijkbaar, waardoor we ons gemakkelijker in het verhaal konden inleven.

Ook voor wie nog nooit in India op Nepal is geweest, is dit boek een aanrader!

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden , ,

Reageren

One thought on “Slow reading in Nepal?

  1. Gijs schreef:

    Kan je de tekst zo aanpassen dat er heel groot SPOILERALERT staat :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA