BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

8 december 2011 @ 13:12 door | 2 reacties

Goed nieuws!

plo

Eindelijk eens nieuws uit de bibliotheekbranche, waarvan je enthousiast kunt worden.

De brancheorganisatie heeft een deal gesloten met de Britse Uitgeverij Bloomsbury. Deze uitgever van o.a. de Harry Potter-boeken, ging onlangs honderden klassieke titels aanbieden als ebook. Zij is ook de ontwikkelaar van een portal om streaming ebooks op te publiceren: Public Library Online (PLO).

Win-win
Dit platform is opgezet met de idealistische gedachte om een win-win situatie te creëren voor uitgevers, bibliotheken, auteurs en lezers.
In dit concept wordt niet meer uitgegaan van het downloaden van ebooks of het uitlenen daarvan. Deze ebooks kunnen online vanaf internet gelezen worden, zonder dat deze bestanden op de eigen computer gedownload hoeven te worden.

In de muziekwereld kennen we al bijna twee jaar Spotify, het kanaal waarmee online muziek te beluisteren is, dus ook zonder deze te downloaden. ‘Altijd alle muziek bij de hand’ is de slogan waarmee gewerkt wordt. Komt hiermee de droom om ‘Altijd alle boeken bij de hand’ te hebben dichterbij’?

Stichting Bibliotheek.nl heeft namens de bibliotheken BNL een overeenkomst gesloten met Bloomsbury. Hierdoor kunnen bibliotheekklanten over een half jaar online toegang krijgen tot een groeiend titelbestand. Eind deze week wordt een demonstratie gegeven op een tweedaags bibliotheekcongres. De komende maanden wordt de portal voor de Nederlandse markt geschikt gemaakt en wordt authenticatie ingebouwd.

Collectie
Wat mogen we als aanbod aan boeken verwachten? In den beginne kan dat nog niet veel zijn, maar de bibliotheken gaan aan de slag om zoveel mogelijk uitgeverijen te interesseren voor samenwerking. Ook kunnen auteurs zich aanmelden om tegen een vaste vergoeding hun boeken online te plaatsen.

Uitgeleend?
Zijn bibliotheken dan uitgeleend? Oftewel: is er dan nog een taak voor bibliotheken weggelegd? Ik denk van wel.
Wanneer bibliotheken zich straks minder druk hoeven te maken over het beschikbaar krijgen van titels, kunnen zij zich helemaal concentreren op haar functie mensen wegwijs te maken in het groeiende aanbod en te stimuleren dat boeken en artikelen ook echt gelezen worden. Tevens kunnen bibliothecarissen dwarsverbanden leggen tussen boeken, kranten, tijdschriften, websites, maar ook muziek-, beeld- en filmbestanden.

Hierdoor zal men steeds meer verrast kunnen worden met ‘vergeten’ publicaties. Bibliotheken zullen door deze ontwikkeling een beduidend hogere meerwaarde kunnen leveren, dan nu het geval is.

Het leven van de ereader, waarop ebooks gedownload kunnen worden, lijkt van hele korte duur te zijn!

Auteur

Rubrieken Nieuws

Trefwoorden , ,

Reageren

2 thoughts on “Goed nieuws!

 1. Rudie schreef:

  Betekent dit ook dat de lokale bibliotheek nog veel kleiner gaat worden? Bijna alle boeken verschijnen landelijk en het is veel efficiënter om mensen centraal wegwijs te maken en voor het www maakt het toch niet uit waar de redacteur zich bevindt. Is er eigenlijk nog wel een functie voor de lokale bibliotheek in 30 jaar?
  Ik snap de statement dat het downloaden van e-books van heel korte duur zal blijken te zijn niet helemaal. Overal draadloos internet verbinding is voorlopig nog geen realiteit. Probeer maar eens constant on line te zijn in de trein, op het veer Vlissingen-Breskens of in tunnels etc. Daarnaast is er de ontwikkeling dat providers geld per MB vragen, dit zal de ontwikkeling afremmen.
  Het concept van Amazon waarbij boeken kunnen worden geleend is er een met toekomst. Het boek staat tijdelijk op de e-reader en er kan zelfs van vrienden worden geleend. De samensmelting van e-reader en tablet zal ook nog plaats vinden. Ik zie voorlopig nog geen einde aan de levensduur van lokaal opgeslagen e-books.

  1. Kees Hamann schreef:

   Dag Rudie,

   Ik ben het met jou eens dat het bevorderen van streaming reading geen zaak van vandaag of morgen is. De infrastructuur is daar nu nog niet klaar voor. Maar in die ontwikkeling worden wel grote stappen gezet. Zo wordt er in Zeeland aan gewerkt om alle stranden te voorzien van Wifi. En lezen in de tunnel zal zeker mogelijk worden, al is dat ernstig af te raden vanwege de verkeersveiligheid.
   Voor bibliotheken zijn dit belangwekkende ontwikkelingen, juist omdat dit de kern van ons operationeel werk raakt. Vele nieuwe taken zullen inderdaad centraal uitgevoerd kunnen worden en daar moet de hele branche zich op voorbereiden. Ook over 30 jaar verwacht ik nog bloeiende openbare bibliotheken, maar dan met verregaand veranderde taken op het gebied van taal- en leesbevordering, mediawijsheid en informatievaardigheden. Bibliotheken kunnen de brug slaan tussen auteurs en lezers, mensen wegwijs maken in een fabelachtig sterk groeiend aanbod en stimuleren dat kennis gedeeld wordt. Leners en lezers worden langzaam maar zeker ook auteurs en publicisten. Zij kunnen rekenen op blijvende steun van hun bibliotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA