BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

7 februari 2012 @ 11:15 door | Geen reacties

Huisbibliotheek in kledingkast

boekendoosAls sinds de intrek in mijn huidige appartement was de huisbibliotheek een stiefkind. De indeling van mijn paleisje moest nog worden aangepast aan mijn specifieke wensen. Alleen duurde die modificatie langer dan vooraf voorzien. Al die tijd verbleven de veelal uitgelezen boeken, dvd’s en cd’s in dezelfde kisten waarin ze tijdens de verhuizing in zijn vervoerd. Tot voor kort miste ik ook geen letter: door mijn werk had ik het lenen van boeken herontdekt, maar ook de aangeschafte e-reader compenseerde het gemis. Maar een boekenwand is fraaier dan een stapel verhuisdozen en onlangs kwam het er toch van, met nog een onverwachte twist.

Bibliotheek
Nu bezit ik niet veel verstrooiend leesvoer. De verplichte literatuurstudies hebben mij tijden en na de middelbare school niet aangespoord tot het lekker wegzakken met een dik boek.
Door latere opleidingen groeide de verzameling partituren, kunstboeken, studiemateriaal en biografieën van levende en dode kunstenmakers. Ook raakte ik in de ban van reisverhalen en historische romans.
Door mijn reizen, inherent aan onderzoek en beleving en meestal per openbaar vervoer, groeide ook de stapel op het station snel gekochte boeken met korte verhalen en gebundelde columns en de voor de vakantiereizen aangeschafte vuistdikke literaire werken, romans en non-fictie.

Inloopkast
De laatste fase van de verbouwing was de aanpassing van mijn toekomstige studeer- slaapkamer. Door bevriende handen werd de inloopkast, ooit trots van het huis (althans zo werd het destijds door de makelaar aangeprezen) bij de kamer getrokken, zodat twee meter meer ruimte ontstond, waarop het enorme bij de baas afgedankte bureau geplaatst kon worden. De vrijgekomen muur werd met het restant van de scheidingswand omgetoverd tot een zwevende boekenkast.

Rap werden boeken, Cd’s en DVD’s uit de kisten gehaald en de planken gevuld. Maar wat is dat: zie ik daar nu die DVD van Simon Schama waarnaar ik op zoek was?!! Ik had ‘m kennelijk al in mijn bezit. En hier: de Bommel die ik nog niet had gelezen, ik herinnerde me weer de verrassing van Sinterklaas. Hé, die Mulisch heb ik nu dubbel, ik dacht al: komt zo bekend voor! Maar bovenal: wat een mooi zicht, weer. Mijn oma zei vroeger al: “Je beste vrienden staan met de rug naar je toe”.

Dagverz
De handige vriend bleek ook te dichten en verhaalde poëtisch de metamorfose van de kledingkast. Geïnspireerd door deze penneroerselen schreef hij verder en besloot een heuse dichtbundel samen te stellen en in eigen beheer uit te geven. Daarin ook de poëtische metamorfose van mijn inloopkast.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA