BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

13 februari 2012 @ 09:30 door | Geen reacties

Liefdevol egodocument

living-in-the-material-world

De veelzijdige Amerikaanse regisseur Martin Scorsese heeft heel wat grote filmklassiekers op zijn naam staan, waaronder ‘Taxi Driver’, ‘Raging Bull’ en ‘Goodfellas’, om er slechts een paar te noemen.

Imposante muziekdocumentaires
Scorsese is daarnaast een groot muziekliefhebber en dat leverde de afgelopen decennia ook heel wat bezienswaardige (en inmiddels ook klassiek geworden) documentaires op.
Zo legde hij in 1978 met ‘The Last Waltz’ het grootse afscheidsoptreden van The Band vast, leverde met ‘No Direction Home’ de sublieme bio-docu over Bob Dylan af, registreerde The Rolling Stones in de concertfilm ‘Shine a light’ en maakte de bejubelde zesdelige documentaire ‘The Blues’ over de wortels van de bluesmuziek.

Aan dat imposante rijtje kan sinds kort ‘Living in the Material World’ worden toegevoegd, een maar liefst drie-en-half uur durend inkijkje in het leven van ex-Beatle George Harrison die inmiddels negen jaar geleden overleed. (Trailer hier)

Nog nooit vertoond
Voor rabiate Beatlesfans (waartoe ik mezelf ook reken) lijkt er weinig echt nieuws onder de zon. Vrijwel alle ins & outs van het Beatles-verhaal kwamen al uitgebreid aan bod in de ultieme DVD-box ‘Anthology’.
Wat Scorsese’s egodocument vooral bijzonder maakt is het vele nog niet eerder vertoonde beeldmateriaal. De regisseur kreeg namelijk alle medewerking van George’s weduwe Olivia en mocht naar hartelust spitten in Harrison’s rijke privé-archieven.

Eigen weg
Zo ontstaat een gedetailleerd beeld van de man die als jongste lid van The Beatles ooit ‘klem zat’ tussen het gouden songschrijversduo Lennon & McCartney, zijn eigen plek moest bevechten en een eigen weg moest vinden.
Die weg leidde in 1966 –toen The Beatles definitief stopten met touren- naar India, een land dat George daarna nog vele malen bezocht. Niet alleen injecteerde hij al snel de muziek van The Beatles met sitarklanken, ook raakte hij voor de rest van zijn leven gefascineerd door oosterse mystiek en filosofie.

Kluizenaar
Na de split van The Beatles in 1970 startte Harrison een aanvankelijk succesvolle solocarrière, initieerde het eerste grote benefiet popevenement The Concert for Bangla Desh en startte de filmproductiemaatschapppij Handmade Productions. In latere jaren trok hij zich als een kluizenaar terug op zijn imposante landgoed Friar Park waar hij bijna 30 jaar gewoond heeft.
In januari 2003 maakte kanker een eind aan zijn leven. Naar verluidt werd zijn as verstrooid in de Ganges, de heilige rivier van zijn geliefde India.

De dubbel-DVD over het leven van ‘de stille Beatle’ is te leen bij uw bibliotheek.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA