BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

3 februari 2012 @ 11:25 door | Geen reacties

Toch nog even terugblikken?

boekomslag1Aan het begin van het nieuwe jaar kijken we het liefst vooruit. Wat gaat het nieuwe jaar ons brengen? Veel verder dan koffiedik kijken is daar natuurlijk dan niet bij. We kunnen hoogstens onze hoop uitspreken dat ‘alles’ goed mag gaan. Want goede voornemens komen per definitie toch niet uit.

Wat mij betreft kunnen we beter het terugblikken, waar we aan het eind van het jaar zo goed in zijn, nog een tijdje voortzetten. Want van terugblikken kan je leren, heel veel zelfs. Tenminste, als je het goed doet.

Een hulpmiddeltje om gefundeerd terug te blikken vond ik in het boek ‘Nine Eleven: tien jaar later’. In veertien bijdragen, allen van experts uit verschillende disciplines uit de wereld van defensie en veiligheid, wordt goed gefundeerd lering getrokken uit de reacties op de aanslagen in de Verenigde Staten op 9 september 2001.

Geen emotionele oproepen, geen angst-aanpraterij, maar goed onderbouwde analyses van de vraag of absolute veiligheid te garanderen is, hoe Amerika’s superstatus afgebrokkeld is, wat de gevolgen waren voor de Europese onderlinge samenwerking tot de vraag of hiermee ‘het Westen’ dusdanig verzwakt en verdeeld was dat zij de kredietcrisis zo slecht kon opvangen.

Meningen of inzicht
Dagelijks lezen we het nieuws in de krant of horen we meningen, reacties en stellingen op radio en televisie. Vandaag beweert expert Zus dat de situatie explosief te noemen is, terwijl expert Zo een dag later stelt dat dit wel mee zal vallen. De een zag in George Bush een voorbeeldig leider, terwijl hij voor anderen een complete mislukking was.
Dit boek biedt u houvast in het ordenen van al die opvattingen en geeft u inzicht in de impact van de aanslagen op New York en Washington tot op de dag van vandaag. Weliswaar vanuit de specifieke vakgebieden, die defensie- en veiligheidsvraagstukken bestuderen, maar uitermate verhelderend.
Het zou nog waardevoller zijn als er gelijkaardige analyses zouden komen vanuit sociologische, filosofische en culturele invalshoeken. Bij de bespreking van dit boek in NRC Handelsblad wordt deze uitgave overigens vergeleken met twee andere boeken.

Nuchter onderbouwd
De artikelen zijn helder geschreven en gedegen onderbouwd. Ze relativeren de emotionele paniek en stellen duidelijk dat veel maatregelen, die de privacy hebben aangetast, teruggedraaid zouden kunnen worden.
In de laatste bijdrage van het boek wordt ingegaan op de botsing van de ideologieën, zoals die zichtbaar is in het Midden-Oosten en het afgelopen jaar in de Arabische lente. Opmerkelijk vond ik de beschrijving, hoe de volksopstanden in Tunesië, Egypte, Libië, Jemen en Syrië ondersteund worden door programma’s van voormalige actievoerders van de groep Otpor, die in 2000 de aanzet hebben gegeven tot de val van Milosevic in Servië en later actief warenals adviseurs in Georgië en Wit-Rusland.

Otpor-sympatisanten in Egypte

Kennis delen
Sinds 2008 organiseert de Universiteit van Belgrado een graduate program in Strategic Nonviolent Struggle met een bijbehorende multimediabibliotheek. Hun invloed blijkt o.a. uit het opdoemen van het logo van Otpor (een witte vuist op een zwart vlak) bij diverse geweldloze revoluties, zoals begin 2011 op het Tahrirplein in Caïro. Kennis delen wordt hier ingezet als effectief wapen tegen dictaturen.

Markant is echter dat diverse bronnen op internet duidelijk maken dat de adviseurs van dit kenniscentrum financieel gesteund worden door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Of de Arabische lente dus echte volksopstanden zijn of nieuwe vormen van door Amerika geregisseerde regime changes, moet de toekomst leren.

Maar één ding is duidelijk, analyses als deze helpen bij het meer objectief kunnen beoordelen van het nieuws van de dag. Mooier kunnen we het niet maken!

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA