BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

15 maart 2012 @ 15:00 door | 1 reactie

Kleurige dwangneurose

mm1‘Er is al veel onderzoek gedaan naar de vraag waardoor we meer of minder gaan eten. Van M&M’s in verschillende kleuren eten we bijvoorbeeld meer dan van M&M’s in één kleur…’ las ik in het maartnummer van het tijdschrift Psychologie.

Rood,  geel en blauw
Ik moest meteen denken aan een ‘onderzoek’ dat een van mijn zoons eens deed naar M&M’s. Bij het openen van een zakje M&M’s was hij tot de conclusie gekomen dat de kleuren niet gelijk verdeeld waren. Hij vroeg zich toen af of dat zou komen omdat er verschillen zijn in de aantallen geproduceerde kleuren of dat het kwam omdat je door de normaalverdelingen niet altijd gelijke aantallen kleuren in de zakjes krijgt.

Volgens de fabrikant zit in een zak normale M&M’s 30% bruin, 20% rood, 20% geel, 10% oranje, 10% groen, 10% blauw. In een zak met pinda M&M’s bedragen de percentages van bruin, rood, geel en blauw 20% en van groen en oranje 10%.  Deze jongen heeft uitgezocht of dat ook allemaal klopt.

Geheime rituelen
Een bliksemonderzoek onder mijn collega’s wees uit dat maar een enkeling zijn M&M’s ongezien naar binnen schuift. Veel mensen blijken geheime M&M rituelen te hebben…
Zo heb ik een collega die eerst de bruine M&M’s eet omdat ze denkt dat die meer naar chocolade smaken. Een andere collega laat juist de bruine liggen omdat ze die saai vindt. Misschien kunnen zij samen een zak delen?
Een ander heeft met zichzelf afgesproken dat, wanneer hij bij een greep M&M’s vier van dezelfde kleur pakt, hij nog een greep mag doen.

Dwangneurose?
Veel mensen sorteren de M&M’s op kleur: sommigen eten ze per kleur, anderen eten de kleuren altijd in dezelfde kleurvolgorde. Of ze willen van alle kleuren even veel over houden. Net zoals de OCD Otter. En zoals ik dus.
Ach, iedere gek zijn gebrek, zullen we maar zeggen.

Heeft u ook een bijzonder M&M ritueel? Vertel, vertel!

Meer lezen over snoep? Of over dwangstoornissen? Ook daarvoor kunt u terecht bij de bibliotheek.

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden

Reageren

One thought on “Kleurige dwangneurose

  1. AvA schreef:

    Jawel, ook ik let erop. Ik doe het ongeveer als jij, in het laatste handje moeten alle kleuren aanwezig zijn. Waarom? God mag het weten, want dat laatste handje kieper ik in één keer achterover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA