BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

9 maart 2012 @ 10:00 door | Geen reacties

Leeftijd: gegeven of beleving?

vaandelTwee jaar geleden, toen ik begon bij Bibliotheek Vlissingen, kreeg ik het advies zelf een pagina te maken in Wikipedia, zodat ik kon ervaren hoe dit kennismedium werkt. Als vanzelf begon ik over ‘mijn’ vereniging, de Koninklijke Harmonie Ons Genoegen.

De geschiedenis daarvan ligt schier ontoegankelijk verspreid in archieven, de hoofden van de (ex-)leden, de vele kiekjes gemaakt tijdens optredens en andere verenigingsactiviteiten en krantenverslagen. Tijd dus voor een bundeling, en daar blijkt Wikipedia uitermate geschikt voor. Vooral omdat ik daarmee niet alleen mijn kennis kan delen, maar tegelijk ook anderen kan uitnodigen om deze aan te vullen of -wanneer ik toch niet zorgvuldig genoeg ben geweest- onzin te verwijderen.

Onderzoek
Maar wanneer en waarom is het eigenlijk ooit begonnen? In de statuten van Ons Genoegen staat “opgericht op 12 augustus 1890”. Op 1950 kreeg de vereniging bij de viering van het 60 jarig bestaan het Predikaat Koninklijk. De leeftijd is wel duidelijk. En het orkest bestaat uit burgers; ook de functie is duidelijk. Toch?

Het vaandel
Zo eenvoudig was het echter niet. Om een goed beeld van de (voor)geschiedenis van de club te kunnen schetsen raadpleegde ik online het digitale kranten- en beeldarchief van het Gemeentearchief Vlissingen. Verrassend is dat op oude foto’s is te zien dat tot 1926 een vaandel wordt meegedragen met het jaartal 1874. In het digitale krantenarchief van 1874 vind ik daarover dat Harmonie Ons Genoegen reeds vijf jaar ‘rusteloos werkzaam’ is (!). Verder terug bladerend tref ik verslagen van voor 1874 waarin Harmonie Ons Genoegen veelvuldig optrad in verband met activiteiten van de schutterij.

Schutterijmuziek
Veel plaatselijke orkesten, zoals het Middelburgs Muziekkorps,  geven aan de voortzetting te zijn van het muziekkorps van de schutterij. Vaak wordt gepronkt met de zeer oude leeftijd van de vereniging. In dat kielzog zou Ons Genoegen kunnen claimen dat ze al sinds 1848 bestond. Maar is dat waar en terecht?

De verjaardag van Ons Genoegen
In 1890 staat in de krantenbank uitgebreid beschreven dat Harmonie Ons Genoegen opnieuw is begonnen, nadat het in 1888 na interne overtuigingsmoeilijkheden is ontbonden. In 1925 heeft het helemaal afgerekend met vroeger door op het nieuwe vaandel 1890 als oprichtingsjaar te laten borduren. Wat er door in archieven te duiken van voor die tijd ook boven komt drijven, dit moment kan niet zomaar genegeerd worden.

Kennis delen
Het artikel is inmiddels in Wikipedia gepubliceerd. En dat Wikipedia een snel medium is, bleek al na een dag: iemand uit Noord-Holland had wat technische onvolkomenheden verbeterd en mijn neef had twee hyperlinks richting de eigen website aangepast. Daarna zijn er nog aanvullingen door anderen bijgevoegd.

Toch ben ik er zelf ook nog niet klaar mee. Binnenkort duik ik in het archief van de Dienstdoende Schutterij en ook heb ik informatie opgevraagd bij archieven van Defensie. Ik wil toch graag weten wanneer de naam Ons Genoegen voor het eerst is gebruikt bij een muziekkorps in Vlissingen. Tenslotte was ook Toon Hermans niet de eerste…

Auteur

Rubrieken Vlissingen

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA