BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

7 maart 2012 @ 09:46 door | 2 reacties

Nog één keer Koot en Bie?

kootbie

Het legendarische satirische duo was onlangs onderwerp van een driedelige tv-documentaire van Coen Verbaak  die ik onlangs met veel belangstelling, plezier en verbazing heb gevolgd.

Vervlogen tijden
De documentaire nam me mee naar lang vervlogen tijden toen ik nog thuis woonde en wij als gezin (pa en ma, twee broertjes en een zusje) zondagsavonds tegen achten vol voorpret klaarzaten om ‘Keek op de Week’ tot ons te nemen. Het wekelijkse satirische programma van Koot en Bie uitgezonden door de VPRO, vol sketches, politiek en maatschappelijk commentaar.

Krom lagen we om de onvergetelijke vertolkingen door Koot en Bie van onder andere De Vieze Man’ (“Ik heb ballen in mijn buik”) , de burgemeester van Juinen met de ijdeltuitige wethouder Hekking, die geniaal megalomaan in de lens naar ons kijkers lonkte, en natuurlijk niet te vergeten de briljante Dr.Jacobo en Dr. Van Essen met hun ‘zoetstoftherapie’.

Op mijn zolderkamertje -drie hoog in een Vlissingse arbeidersbuurt- luisterde ik tot vervelens toe naar onder meer de LP ‘Draaikonten’, want tot mijn grote vreugde bracht het duo dus ook platen uit. Die haalde ik voor een habbekrats leende bij de  ‘Platenuitleen’ in Middelburg om ze op een cassettebandje te kopiëren en vervolgens grijs te draaien.

Virus
Het Koot en Bie ‘virus’ besmette niet alleen mijzelf en mijn familie maar ook zo ongeveer mijn gehele, toenmalige vriendenkring. Op de middelbare school in de pauzes werden gehele dialogen door ons nagebootst, met als absolute hoogtepunt de sketches van Jakobsen en Van Es.
Dat ging ongeveer zo (met plat Haags accent): ‘..Weet je wat dat kos tegenwoordig een vrouw en een stel koters niet te gelove zo duur.. m’n lidmaatschap van de FC de Haag en m’n vrouwtje zit tegenwoordig op tennisles (spreek uit ‘tannesles’) zit zo’n gladjanus voor vijftig gulden per uur (spreek uit ‘veftig’) aan de ‘balluh’ van je vrouw !….ja, ja…tennisles noemen ze dat tegenwoordig’ etc.

Ik ontdekte in diezelfde periode dat (hoe creatief kun je zijn) de heren ook nog boeken schreven. Zo verslond ik o.a. de Modermismen-serie van Kees van Kooten en het al even geestige en gevatte werkje ‘Different koek!’ van Wim de Bie.

Bent u door bovenstaande, net als ik, weer helemaal in de Koot en Bie stemming, kom dan naar onze bibliotheek waar tal van dvd’s en boeken van het briljante duo te leen zijn.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden ,

Reageren

2 thoughts on “Nog één keer Koot en Bie?

  1. Ron schreef:

    Leuk stukje nostalgie, Brian. Bij ons thuis waren Koot en Bie in de ‘ban’. Een gebrek in mijn opvoeding zo blijkt uit de documentaire. Dit gemis destijds stiekem gecompenseerd door het beluisteren van Ronflonflon met Jacques Plafond (Wim T. Schippers) op de radio. Niet echt vergelijkbaar, maar in ieder geval wel van de VPRO.

  2. BrianQ schreef:

    Dank je wel Ron.Ik ben blij dat mijn ouders ‘vrij’ waren wat dat aangaat in mijn opvoeding. Stiekum is eigenlijk veel spannender, dus dat heb je goed gedaan. Ook hilarisch die uitzendingen van Jacques Plafond. Kan ze me nog goed heugen.Waar zouden we zijn geweest zonder de VPRO..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA